Времето, когато България трябваше да се намеси в спора за

...
Времето, когато България трябваше да се намеси в спора за
Коментари Харесай

Историк: Името „Илинденска Македония” не решава проблемите в региона

Времето, когато България трябваше да се намеси в разногласието за името на Македония като трета страна, е минало и Гърция съумя да наложи монопол. Това разяснява в студиото на „ Тази заран " историкът македонист Спас Ташев.

Според него препоръчаният вид „ Илинденска Македония " няма да реши проблемите по няколко аргументи. По думите му в посланието на македонския министър председател Зоран Заев има концепцията за трите Илиндена, които включват борбата при Херонея (338 година пр.н.е.) и антифашисткото заседание за национално избавление на Македония от 1944 година, проправило пътя на Титовия комунизъм.

Освен това Илинденското въстание от 1903 година избухва и на територии, които през днешния ден са в Гърция.

Ташев уточни, че общото честване на 24 май от български и македонски публични представители в Рим е историческо, като и в двете делегации е имало църковни дейци и това е стъпка към задълбочаване на разговора. По думите му БПЦ е можела да изпрати представител на годишнината на Охридската архиепископия без да влиза в спор с останалите църкви още веднъж в случай че е бил като част от делегация на държавен представител.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР