Времето изтича за спасяване на ключов ядрен договор с Русия,

...
Времето изтича за спасяване на ключов ядрен договор с Русия,
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО трябва да се подготви за свят с повече руски ракети

Времето изтича за избавяне на основен нуклеарен контракт с Русия , предизвести генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред Би Би Си.

Столтенберг даде обещание " обмислен, защитителен " отговор, в случай че Москва не се върне към осъществяване на съглашението до крайния период 2 август.

" Трябва да се подготвим за свят...с доста съветски ракети ", акцентира той.
 НАТО може да употребява ПРО в Румъния и Полша против съветски ракети
НАТО може да употребява ПРО в Румъния и Полша против съветски ракети

Информацията популяризира вестник " Ню Йорк таймс "

Според него съветските ракети, които са в нарушаване на контракта, са способни да носят нуклеарни бойни глави, мобилни са, доста мъчно се засичат и могат да доближат до европейските градове за няколко минути.

" Това е съществено. Договорът за очистване на ракетите със междинен обсег е крайъгълен камък в контрола над въоръжението от десетилетия и в този момент ние виждаме преустановяване на контракта ", разяснява Столтенберг.

Той разясни, че целта е Русия да се върне към осъществяване на контракта, само че на този стадий няма признаци това да се случва.
 НАТО: Няма пробив в диалозите с Москва за контракта от 1987 година
НАТО: Няма пробив в диалозите с Москва за контракта от 1987 година

Алиансът и Русия имат фундаментално разнообразни позиции

" Следователно ние би трябвало да се подготвим за свят без Договор за очистване на ракетите със междинен обсег и с повече съветски ракети ", предизвести шефът на Алианса.

По думите му военният пакт не възнамерява разполагане на нуклеарни ракети в Европа, само че ще предприеме защитни ограничения.
 НАТО с ултиматум към Русия до 2 август
НАТО с ултиматум към Русия до 2 август

Русия има пет седмици да се върне към осъществяване на Договора

Конвенционална въздушна и ракетна защита, нови учения и подготовка на силите, нови начинания за надзор върху въоръжението - всичко това може да е част от отговора, заяви Столтенберг и разясни, че всяко извънредно решение ще пристигна след крайния период.

Столтенберг разяснява и проблема със закупената от Турция съветска зенитно-ракетна система С-400.
 $9 милиарда губи Турция от Ф-35
$9 милиарда губи Турция от Ф-35

Решение на Пентагона

Сериозен въпрос поради съществени различия, в които вземат участие два значими съдружника. НАТО поддържа напъните за разрешаване на различията, сподели той и похвали основната роля на Анкара в организацията.

Той също похвали финансовия принос на страните членки на НАТО в областта на защитата.

Преди дни Русия публично излезе от Договора за очистване на ракетите със междинен обсег.

Вашингтон стартира процедура по излизане от Договора на 2 февруари , откакто неведнъж упреква Русия в нарушение на уговорките към съглашението. Президентът на Русия съобщи по-късно, че Москва дава отговор огледално на дейностите на Съединени американски щати и приключва осъществяването му.

Договорът за очистване на ракетите със междинен обхват е подписан през 1987 година от президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън и последния руски водач Михаил Горбачов. Договорът от 1987 година лимитира производството, потреблението и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със междинен (от 1000 до 5500 километра) и дребен обсег (от 500 до 1000 километра).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР