Времето доказа, че, въпреки някои недостатъци, тази Конституция е стълб

...
Времето доказа, че, въпреки някои недостатъци, тази Конституция е стълб
Коментари Харесай

Всички становища за промяна в Конституцията са отрицателни

Времето потвърди, че, макар някои дефекти, тази Конституция е дирек на правовата, демократичната и обществената страна, съобщи през вчерашния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на полемиката за промени в Конституцията В срещата, инициирана от социалистите, участваха и депутати  от Седмото Велико Народно събрание(ВНС), подписали настоящия главен закон на страната. В диалога участваха и  министърът на правораздаването Атанас Славов и конституционалисти.  
  " Смущаващо е, че всички мнения по импортирания законопроект са негативни. Тревожно е, че никоя от гилдиите не я поддържа измененията в правосъдната система. Поне е радостно, че се отхвърлиха да сменят националния празник ", акцентира Нинова. Тя сложи въпроса до каква степен нормално Народно заседание е в правото си да трансформира Конституцията и крие ли това риск да бъдат оповестени за противоконституционни, в случай че някой ги апелира. За нас е обезпокоително висши държавни длъжности да бъдат заемани от хора с двойно поданство, разясни Нинова.
Тази експедитивност на приемане на измененията в Конституцията, при липса на публично единодушие, крие опасности да се одобряват недогледани текстове, да бъдат обжалвани и отхвърлени, т.е. да задълбочим конституционния въпрос вместо да подобрим текстовете на Конституцията, разяснява тя.
Резерви към измененията в Конституцията показаха депутати от 7-ото Велико народно събрание, които са подписали документа.
Мариела Митева сложи въпроса за какво се разделя Висшият правосъден съвет (ВСС), както и да се обясни дали ще се основава нов Инспекторат към Висш съдебен съвет или ще остане досегашният. Според нея не е обикновено с подобен възторг да пускаме на държавна служба шпиони във връзка двойното поданство.
Пламен Луканов разяснява, че нормите, свързани с орязване или предоставяне на пълномощия на държавни органи, би следвало да се вземат решение от Велико Народно заседание. Ако това не се направи, можем да изпаднем в една непрекъсната процедура на внасяне на конституционни промени, които да наподобяват на жълтите павета пред Народно събрание - ремонт на ремонта, означи той и сложи въпроса в това време кои текстове ще работят.
Според Стефан Стоянов не трябва да се пипат пълномощията на президента и на Конституционния съд.
Председателят на Тракийските сдружения в България Красимир Премянов предизвести, че е доста рисковано без публичен спор да се вършат промени в Конституцията. Нека да вземат участие в избори единствено тези, които са данъчни резиденти на България, уточни той. Не би трябвало да закачаме инструмента на служебното държавно управление, счита Премянов. Никога не сме изпадали в рецесия, тъй като служебното държавно управление е призвано това да прави - да не изпадаме във вакуум, разяснява той.
Александър Томов напомни, че когато са приемали Конституцията през 1991 година, са търсили консенсус до последно и посъветва депутатите да сторят това и в този момент. По думите му по тази причина тази конституция е оживяла 30 години. Томов сложи въпроса не е ли разумно болшинството в двете колегии на Висш съдебен съвет да бъде оставен на съдиите и прокурорите.  
Относно служебния кабинет, Томов уточни, че тогава са решили, че когато дадат на президента властта за превъзмогване на рецесия, членът, който му не разрешава да се занимава с политическа активност е задоволителен. Държавният глава би трябвало да е въплъщение на единството на нацията и да преодолее рецесията посредством него, означи той. Според Томов няма потребност от препоръчаната смяна за двойното поданство. Отваряте ниша на изключително огромна заплаха, предизвести той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР