Времето днес в Пловдив ще бъде с променлива облачност. Възможно

...
Времето днес в Пловдив ще бъде с променлива облачност. Възможно
Коментари Харесай

Шокиращо време през декември - от –15 до +15°

Времето през днешния ден в Пловдив ще бъде с променлива облачност. Възможно е да има къси валежи. За региона на Пловдив минималните температури ще бъдат към 7 градуса, а оптималните - към 11. За страната минималните температури ще бъдат към 8, а оптималните - 11.

В планините ще бъде облачно. Ще духа плевел, по високите и открити елементи ураганен вятър от юг-югозапад, който в северозападните региони ще се ориентира от север-североизток и ще отслабне.

Над Черноморието ще е най-вече облачно. Възможно е да има слаби валежи от дъжд. Ще духа мощен южен вятър. Максималните температури ще са 15-18 градуса.

Най-ниските температури през декември у нас ще бъдат сред минус 15 и минус 10 градуса, а по Черноморието - към минус 7 градуса. Най-високите температури ще са сред 10 и 15 градуса, а в регионите чувствителни на южен вятър до 18 градуса.

Това оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология при Българска академия на науките, представен от Българска национална телевизия. През декември се чака междинната месечна температура у нас да бъде към и под нормата, която в Северна България и по високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската равнина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните региони - към 4 градуса, а в планините - от минус 8 до минус 3 градуса. Месечната сума на преваляванията ще бъде над нормата, която в по-голямата част от страната е сред 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните региони - сред 70 и 120 литра на квадратен метър. Декември ще стартира с доста динамично време.

Под въздействие на серия от средиземноморски циклони, преминаващи през страната ни или близо до нея, ще се основават валежни ситуации. Ще има условия за обилни превалявания. През първите дни от месеца ще духа сдържан, в източните региони и северно от планините и краткотрайно мощен юг-югозападен вятър и температурите ще бъдат високи. Валежите ще са от дъжд. Към 4-5 декември от север-северозапад ще нахлуе леден въздух. Температурите ще се намалят и дъждът ще премине в сняг. През последните дни от десетдневието температурите релативно ще се покачат, само че ще останат по-ниски от нормалните. Отново ще има превалявания, най-вече от сняг.

Динамично ще се задържи времето през второто десетдневие на декември. През множеството дни температурите ще останат по-ниски от нормалните. Около 12-13 декември в края на десетдневието още веднъж ще има превалявания, в по-голямата част от страната, най-вече от сняг. В началото, в средата и в края на третото десетдневие на месеца, още веднъж ще има възможност за превалявания, предвижда метеорологът.

Декември е първият зимен месец и в климатичната информация на Национален институт по метеорология и хидрология п се показва, че през него доминира облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните през декември със снежна завивка в Северна България е 10-15, а в Южна България - 4-5 дни. При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се покачват и се следят така наречен поврати на топлота. Валежите спрямо другите месеци са относително малко, изключително в Дунавската низина. Средният брой на мрачните дни през декември у нас е от 9 до 14, на ясните - от 2 до 4, а на мъгливите дни в равнинните региони - от 7 до 12.

Според астрономическата информация при започване на декември слънцето в София изгрява в 7 часа и 37 минути, и залязва в 16 часа и 54 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 17 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 57 минути, и залязва в 17 часа и 3 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 6 минути. Фазите на луната през декември са: на 3 декември - пълнолуние, на 10 - последна четвърт, на 18 - новолуние, а 26 декември - първа четвърт. Астрономическата зима стартира на 21 декември в 18 часа и 28 минути.
тагове време декември температура
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР