Времето да говорим по-силно за пчеларството е много подходящо. Предстои

...
Времето да говорим по-силно за пчеларството е много подходящо. Предстои
Коментари Харесай

Мария Габриел: Цифровите решения и иновациите дават нови перспективи за развитие на пчеларството

Времето да приказваме по-силно за пчеларството е доста уместно. Предстои ни да реализираме съглашение за идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз и всички желаеме пчеларството да бъде отразено уместно. Пчелите са извънредно значими за околната среда и за стопанската система. Опрашителите способстват с минимум 22 милиарда евро всяка година към европейското земеделие. Пчеларството е основна част от земеделския и хранителен бранш в Европейски Съюз и оказва помощ да се резервира заетостта в селските райони. През 2018 година в Европейски Съюз е имало над 17 милиона и половина кошера, поддържани от към 650 000 пчелари. Повече от 12 000 от пчеларите и над 800 000 от кошерите са в България. Тези числа ни демонстрират какъв брой е значим секторът за всички страни членки.

Това съобщи българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел при откриването на конференцията в Екологичен потенциал „ Проблеми на пчеларството в Европейски Съюз – дълготрайни решения “, проведена от евродепутата Андрей Слабаков, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България. Пчеларството продължава да бъде идея на Мария Габриел, която два пъти беше уредник на Европейската седмица на пчелите и опрашването в Екологичен потенциал. През март по нейна самодейност се организира интернационален конгрес в София за цифровизацията в интерес на пчеларството. Българският еврокомисар акцентира, че провокациите изискват многостранен политически отговор. През лятото на 2018 година беше призната първата самодейност на Европейски Съюз за опрашителите, включваща стратегическите цели и набора от действия, които би трябвало да се подхващат от Европейски Съюз и неговите страни членки по казуса с опрашителите в Европейски Съюз. През идващите три години, Европейски Съюз ще обезпечи 120 милиона евро за европейския пчеларски бранш.

Европейска комисия утвърди Националната стратегия по пчеларство за интервала 2020-2022 година

«По-важно за бъдещата Обща селскостопанска политика обаче е това, че Европейската комисия предложихме финансирането на националните пчеларски стратегии да се усили до 60 милиона евро на година. Освен това, към този момент имаме няколко плана по програмата за проучвания и нововъведения Хоризонт 2020, които се концентрират върху развиването на нови принадлежности и решения в поддръжка на пчеларите. Всичко това се прави по Европейското иновационно партньорство за земеделска работливост и резистентност – различен основен инструмент на Европейски Съюз в помощ развиването на новаторски решения за пчеларството», означи още Мария Габриел.

Тя притегли вниманието и към цифровизацията, като даде образци с плановете PoshBee, B-GOOD и италианската оперативна група NOMADI-App. Те засягат агрохимикалите, основаването на платформи със здравни данни за пчелите, инсталирането на датчици на кошерите. Използват се още безпилотни авиационни системи, изкуствен интелект и роботика, които постоянно работят на правилото на Интернет на нещата.

Мария Габриел: Цифровите технологии могат да оказват помощ на пчеларите в битката с пестицидите

«Пчеларството е бранш, който визира всички ни. Ако няма пчели и опрашители, няма живот и храна такива, каквито ги познаваме. Затова пчеларите заслужават нашата цялостна поддръжка. Вярвам, че единствено дружно, с съответни дейности, можем да допринесем за възстановяване на обстановката в бранша. Трябва да обединим сили, с цел да може вложенията да бъдат налични в идващия бюджетен интервал, започващ от 2021 година Цифровите решения имат капацитет да създадат пчеларството по-продуктивно, по-устойчиво и да разрешат по-ефективно потребление на времето и ресурсите. Това носи сериозно значими преимущества на пчеларите и по-широки обществени и екологични ползи», заключи българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР