„Временното споразумение“ трябваше да функционира като временно решение на проблема,

...
„Временното споразумение“ трябваше да функционира като временно решение на проблема,
Коментари Харесай

Най-големият проблем на Македония? Нарича се Македония

„ Временното съглашение “ трябваше да действа като краткотрайно решение на казуса, като приключи гръцката обсада към нейния комшия и отвори дипломатическите връзки сред двете страни, в очакване на трайно решение. Двадесет и две години по-късно към момента няма дефинитивно съгласие за името на Македония. И неуспехът да се затвори тази страница в огромна степен тежи на все по-нестабилните Балкани . Благодарение на редките политически стъпки и в Атина, и в Скопие, в този момент се откри кратковременна опция за решение на разногласието. Но за това още веднъж ще бъде належащо смелото управление от страна на Съединени американски щати .
Политиците нормално се подсмиват на разногласието за името като на „ смешна “ балканска препирня. Всъщност става дума за сериозен проблем. Само заради своите възражения, че Македония е откраднала гръцкото завещание – наследството на Александър Велики – Атина продължава да блокира участието на Македония в НАТО и нейното придвижване към Европейски Съюз . Поради този вакуум, страната и районът са в неопределеност. Без явен път към Брюксел, демократичното развиване на Македония се блокира, а съществува и безпокойствие, че страната може да се раздели.
Същият синдром битува и в разграничената Босна и Херцеговина, и в Косово, които се сблъскват със структурни спънки за присъединение към НАТО или Европейски Съюз. Безотговорните националисти в тези страни внезапно приканват за териториално разделяне - стъпка, която ще ги върне към споровете през 90-те години. Укрепвайки тези трендове, Русия и Турция започнаха интензивно да подкопават западната тактика в района . Макар че в миналото беше считан за неминуем развой, включването на Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия и Македония в евроатлантическите институции в този момент е отворен въпрос.
С други думи „ доста “ е отговорът на безконечното запитване на Шекспир „ какво има в името? “. Без решение на разногласието за името, Македония ще продължи да страда в давност - още един открит териториален въпрос, който притиска районната непоклатимост . От друга страна, разрешаването на разногласието ще разреши на Македония неотложно да се причисли към НАТО и да форсира кандидатурата си за участие в Европейски Съюз. При наново доказана еднаквост и граници, ще се прекратят приказките на албанското малцинство за разединение, което ще постави край и на апелите оттатък границата за делба на Косово и обединяване с Албания. Цялата районна тактика за интеграция със Запада ще възвърне своята надеждност, в това число и в Босна. А Москва, която трябваше да " преглътне " неотдавнашното присъединение на Черна гора към НАТО, ще би трябвало да скърби за " загубата " на друга православна славянска страна.
Въпреки че разногласието за името е относително допустим, триумфът по никакъв метод не е сигурен. Предложението на президента Джордж У. Буш да се заеме с този въпрос на срещата на върха на НАТО през 2008 година се провали заради гръцката неотстъпчивост. За благополучие, вероятностите пред администрацията на Доналд Тръмп са доста по-добри. За първи път от десетилетия гръцкото държавно управление даде приоритет на положителните връзки с Вашингтон . Изправен пред огромни провокации с Германия и МВФ по отношение на дълга, и с Турция към Егейско море, министър председателят Алексис Ципрас обезверено желае Вашингтон на своя страна . За разлика от предшествениците си, гръцкият министър председател е решен да взема решение отворени въпроси със своите непосредствени балкански съседи.
Ципрас се срещна с президента Тръмп през октомври, а на другия ден организира интензивна работна среща с вицепрезидента Майк Пенс, държавния секретар Рекс Тилърсън и други държавни чиновници. Важно е, че Пенс повдигна въпроса за името, по тази причина беше разисквано по какъв начин да се реализира решение.
Що се отнася до Македония, с помощта на намесата на Съединени американски щати, реформаторът Зоран Заев напролет стартира мандата си на министър председател на Македония, за който е определен, като по този метод приключи двегодишната политическа рецесия. Обръщането към казуса с името е негов главен приоритет . Диаметрално противоположно на своя предходник Никола Груевски, който неведнъж е предизвикал Гърция, Заев заложи на позитивния звук с южния си комшия. Ключово е, че нито той, нито Ципрас не са изправени пред избори до 2019 година, което отваря златна опция най-сетне да договаря за непрекъснато решение на името.
Формално процесът на договаряния е в ръцете на дългогодишния договарящ на Организация на обединените нации Матю Нимиц. В реалност Вашингтон е основният състезател . Само Вашингтон може да концентрира вниманието – освен в Атина и Скопие, само че и в Брюксел, Берлин и Париж. Всъщност, с цел да се реши най-сетне разногласието за името, съдействието сред Европейски Съюз и Съединени американски щати ще бъде от решаващо значение . Докато откритият напън на Съединени американски щати върху Скопие може да помогне на Заев да потисне вътрешните съперници за договаряне, откритата роля на Съединени американски щати в Атина ще помогне да се принуди Ципрас да отхвърли този въпрос.
Дипломатите ще подобрят възможностите си за разрешаване на разногласието, в случай че схванат дълбокия му генезис. Титова Югославия интензивно взе участие в Гражданската война в Гърция от 1946 до 1949 година Поради загубата на комунистите, подкрепени от Тито, десетки хиляди етнически македонци ( " славяни ", както ги назовават гърците - бел. ред.) избягаха, а огромен брой останаха зад затворената граница в Гърция.
Страхувайки се от етнонационалистическото възобновление на северната граница, Гърция към момента отхвърля да признае даже съществуването на македонско малцинство в Гърция (Подобна паника е и повода за това, че Гърция продължава да упорства да назовава своите турци " мюсюлмани " ). Когато Югославия се разпадна при започване на 1990-те години, Република Македония се появи като самостоятелна страна. Някои безотговорни фигури в Скопие и Атина започнаха с иредентистки изказвания и раздути страхове, създаващи сегашната невъзможност.
Наследството е прочувствен въпрос, който затруднява връзките сред двете страни, които са естествени съдружници и търговски сътрудници, а не врагове. Въпреки това, както демонстрират неотдавнашните конфликти към опита на Каталуния за самостоятелност, проблемите с идентичността могат да попречат на логиката и да принудят даже миролюбиви съседи тръгнат към спор на всички места в Европа.
Проблемът не е толкоз в намирането магическа формула, по отношение на събирането на политическа воля най-после да одобри една от няколкото постижими благоприятни условия . С положително позиционирани политически сили е време Вашингтон да работи със своите съдружници и с договарящия на Организация на обединените нации, с цел да накара страните да стигнат до решение. Крайният период е от значително значение. Съединени американски щати би трябвало да доведат до знанието на всички страни, че задачата е Гърция да пожелае „ добре пристигнал “ на своя комшия, а Македония - с взаимно контрактувано име - да влезе в НАТО до срещата на върха през 2018 година.
Анализ на Едуард Джоузеф за National Interest, представен от БГНЕС


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Анализи и мнения  Путин обиколи Близкия Изток в проява на повишеното съветско въздействие в района и по света Путин обиколи Близкия Изток в проява на повишеното съветско въздействие в района и по света  Русия съумя да не повтори в Сирия афганистанските неточности Русия съумя да не повтори в Сирия афганистанските неточности  Дали в случай че Съединени американски щати реалокират посолството си в Йерусалим ще има значение? Дали в случай че Съединени американски щати реалокират посолството си в Йерусалим ще има значение?  Гърция и Турция - това толкоз нежно другарство Гърция и Турция - това толкоз нежно другарство  Нетаняху остана без вероятни ходове Нетаняху остана без вероятни ходове Интервю Още Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, само че съм обезпокоен
Инж. Красимир Герчев е кмет на община Разлог от 2009 година Той...
Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията н коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image България пое председателството на Съвета...
България пое алегорично от Естония ротационното председателство на Съвет „ Общи въпроси “. От българска страна в днешното з...
Велков: Системата за сигурност на европред... Повдигнаха обвинявания против нападателя от Н... Националната библиотека подарява читателск... Ученици пробваха да ограбят и убият таксиме... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Китайският дипломат в Съединени американски щати заплаши Вашинг...
Изключително мощно и обезпокоително изявление направи китайският дипломат в Съединени американски щати Ли Кексин по време на заседание по отношение на връзките на китайс...
Най-мащабният БГ сериал потегля през януари... Студенти блокираха кръстовището, на което... Този удар на Гришо е номер 1 за 2017 годин... Новините: Най-важното за деня, 12 декември НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Засега Съединени американски щати няма да се откаже от санкциит...
Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън разгласи, че санкционният режим на страната му по отношение на Русия ще продължи до възобновяване на тери...
Саддам Хюсеин е хванат покрай родния му... В българската войска има над 5000 незаети м... КЕВР ли носи " виновността " за повишаването на в... От Столична община " успокояват " за по-скъп...  www.expert.bg  Прогнозират доста закъснение на китайската стопанска система през 2018 година Прогнозират доста закъснение на китай...  Харчим най-вече в Европейски Съюз за връзки Харчим най-вече в Европейски Съюз за връзки  Над 60% от българите желаят да се строи АЕЦ Над 60% от българите желаят да се строи А...  Фейсбук пуска нови функционалности за празниците Фейсбук пуска нови функционалности за празницит...  www.iwoman.bg  Учител ограби гаража на Ромина Тасевска Учител ограби гаража на Ромина Тасевска  5-те най-чести аргументи за невярност 5-те най-чести аргументи за невярност  Късметчето ви за тази седмица съгласно зодията Късметчето ви за тази седмица съгласно зод...  Впечатляващ дъжд от падащи звезди тази нощ Впечатляващ дъжд от падащи звезди тази н...  http://www.sportlive.bg  ЦСКА: Искаме смяна в метода на управление на футбола ни! ЦСКА: Искаме смяна в метода на ръковод...  Шест месеца по-късно: Отново с топка в крайници (ВИДЕО) Шест месеца по-късно: Отново с топка в к...  Ще изкушат ли Барса и Юнайтед - Вилиан? Ще изкушат ли Барса и Юнайтед - Вилиан?  Белчев, преди Лудогорец: Откакто повеждам ЦСКА, постоянно ги надиграваме Белчев, преди Лудогорец: Откакто повеждам ЦС... Интервю Още Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, само че съм обезпокоен
Инж. Красимир Герчев е кмет на община Разлог от 2009 година Той...
Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда Кметът на Царево: Заради бавенето с Общ устройствен план са пропаднали най-малко 100 мл Кметът на Ихтиман: Въртим се в обаян кръг с ел. подстанция и Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Освен да подвигам популацията н Нови Най-четени Най-коментирани Най-големият проблем на Македония? Нарича се Македония... 38 0 Банката за развиване ще оказва помощ на страната за огромни планове... 22 0 Одобрен е описът със предпазените детски градини и учебни заведения... 32 0 Социалното министерство с ограничения против безработните, живеещи на помощи... 97 0 Дневен хороскоп за 14 декември... 183 0 Китайският дипломат в Съединени американски щати заплаши Вашингтон с военна интервенция поради Тайван 2663
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР