Временното спиране работата на британския парламент от страна на премиера

Временното спиране работата на британския парламент от страна на премиера ...

Затварянето на парламента от Борис Джонсън - незаконно.


Временното спиране работата на британския парламент от страна на премиера Борис Джонсън е незаконно. Това постанови най-висшият граждански съд в Шотландия, съобщават британските медии.

Състав от трима съдии отсъди в полза на междупартийна група политици, които оспориха действията на премиера.

Решението отменя предишното решение на по-долната съдебна инстанция през миналата седмица, в което се казваше, че Джонсън не е нарушил закона.

Ала това няма повлияе веднага на текущото спиране на работата на парламент, което започна в ранните часове на вчерашния ден. Това е така, защото не е издадена заповед от съда за отмяна на спирането преди провеждането на заседание на Върховния съд в Лондон, което започва във вторник следващата седмица.

В обобщение на констатациите си, съдиите изтъкват, че са единодушни в убеждението си, че решението на Борис Джонсън за спиране работата на парламента е мотивирано от "неправилната цел да попречи на парламента".

Съдиите добавят: "Съдът съответно ще издаден заповед, обявяваща, че съветите на министър-председателя към Нейно Височество Кралицата и последвалото след тях затваряне на парламента са незаконни и следователно са нищожни и нямат ефект."

Пълното им решение ще бъде публикувано в петък.

Британските депутати не трябва да работят до 14 октомври, когато кралицата ще произнесе реч, очертаваща законодателните планове на Борис Джонсън. Великобритания трябва да излезе от Европейския съюз (Брекзит) на 31 октомври.

Групата от 75 депутати, повечето от които са привърженици на оставането на Великобритания в ЕС, и лордове, които стоят зад делото срещу решението на Джонсън, е ръководена от депутата от Шотландската народна партия Джоан Чери, която призова парламентът да бъде незабавно свикан след решението.

Източник: news.bg