Временно управляващият посолството на Турция в Кайро е бил извикан

...
Временно управляващият посолството на Турция в Кайро е бил извикан
Коментари Харесай

Дипломатическо напрежение между Турция и Египет

Временно ръководещият посолството на Турция в Кайро е бил извикан на диалог в Министерството на външните работи на Египет, заяви РИА Новости. Поводът е рецензията на Анкара по адрес на Кайро поради арестувания помощник на Анадолската осведомителна организация.
Вчера египетската полиция е обискирала офиса на сътрудника в Кайро и е арестувала четирима чиновници, измежду които и един турски жител. Турското външно министерство осъди изрично ареста, съобщи БГНЕС.
„ Националните сили за сигурност задържаха един от турските комитети на електронни медии като част от напъните за откриване проектите на терористичната група " Мюсюлмански братя ” и подкрепящите я страни да навредят на страната (Египет - ред.) и да разрушат нейните устои ”, се споделя в публикувано по-рано заявление на Министерството на вътрешните работи на Египет.
От там оповестяват, че са арестувани четирима членове на този „ комитет ”, единият от които е турски жител, а останалите трима са членове на „ Мюсюлмански братя ”. Комитетът е работил под прикритието на проучвателен център, основан от „ Мюсюлмански братя ” с поддръжката на Турция.
Той е изготвял „ отрицателни известия, съдържащи погрешна и измислена информация за политическата и икономическата обстановка, както и по отношение на ситуацията в региона на сигурността и правото ” в Египет. Тази информация по-късно е била излъчена в щаб-квартирата на организацията в Турция.
Турско-египетските връзки се утежниха след свалянето на президента Мохамед Морси през юли 2013 година и последвалите кръвопролития и конфликти. Турският президент Ердоган осъди дейностите на египетските военни по отношение на последователите на сваления президент.
През август 2013 година Анкара и Кайро отзоваха своите посланици за съвещания, след което Египет разгласи турския дипломат за persona non grata, а Турция на собствен ред направи същото във връзка с египетския дипломат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР