Временно сваляне на ставката на данък добавена стойност (ДДС) на

...
Временно сваляне на ставката на данък добавена стойност (ДДС) на
Коментари Харесай

Експерт: Временно сваляне на ДДС до 18% за всички стоки ще стимулира потреблението

Временно събаряне на ставката на налог добавена стойност (ДДС) на 18% би подтикнало потреблението в страната, като също по този начин ще поддържа всички стопански браншове. На това мнение е финансистът Любомир Дацов.

" Една добра финансова стратегия, ориентирана към по-малки фирми-изпълнители, може да помогне на стопанската система. В идващите месеци не следва да позволяваме унищожаването на потенциал на стопанската система ", показва той в изявление за " Сега ".

" В тази връзка мисля, че в случай че би трябвало да се мислят ограничения за стимулиране на потреблението, краткотрайно намаляването на Данък добавена стойност за всички артикули и услуги на 18%, вместо да се прави реплика единствено за обособени браншове, би било доста по-добра антикризисна мярка ", предлага специалистът.

Що се отнася до размерът на държавните разноски в поддръжка на стопанската система на фона на емидемията от ковид, Любомир Дацов счита, че той не е задоволително осезателен.

" Ръстът на разноските за месец май е 1,6% по отношение на май 2019 година, откакто през април е имало спад на разноските от 0,4%. За да може да прецените, разноските през предходните месеци са имали междинен растеж от 78% на месечна база. Тоест следи се блокиране на разходната част, минимум има увеличени заплащания за пенсии, заплати, които образуват друго разходно равнище ", показва той.

По думите на Дацов рецесията е засегнала " остро " стопанската система и едно от доказателствата в тази посока е забележителното стесняване на приходите в държавния бюджет. Спадът в този сегмент може да се окаже доста по-сериозен от този по време на миналата рецесия преди десетилетие.

" Спадът на данъчните доходи за април тази година по отношение на предишния април - приказвам за чист месец без струпване, е близо 14%. За май месец, без значение от неналичието на задоволително подробни данни, се вижда, че тази наклонност се е запазила и спадът на приходите е сред 15 и 17% ", споделя Дацов и прибавя:

" 15% спад на приходите е огромно отклоняване, в случай че би трябвало да вършим съпоставяне с рецесията от 2009 година. Тогава за първото полугодие общият спад на приходите е бил 7,8%, а на данъчните доходи - 9,3% по отношение на първите шест месец ана 2008 година. Това са шестмесечни данни, т.е. те мъчно могат да се сравнят с данните от последните два месеца, само че факт е, че рецесията е поразила стопанската система задоволително остро. ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР