Временно примирие. До това ще доведе подписването на първия договор

...
Временно примирие. До това ще доведе подписването на първия договор
Коментари Харесай

Краят на една война: Решиха ли спорът САЩ и Китай?

Временно помирение. До това ще докара подписването на първия контракт за преустановяване на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.
В сряда американският президент Доналд Тръмп и китайският министър председател Лю Хъ се срещнаха и подписаха първата фаза от съглашението, което да уреди комерсиалните разногласия сред двете международни стопански системи. Всичко това идва две години след дълготрайно и ескалиращо напрежение, наказания и удари под кръста, което вкара международната стопанска система в лек безпорядък и повдигна доста въпроси за нейното бъдеще.

Първият контракт беше подписан след 75-минутна публична гала в Белия дом. С него Китай се ангажира да купува артикули от Съединени американски щати на стойност към 200 милиарда $ за две години, в това число аграрни артикули за десетки милиарди долари.

Сделката съдържа и механизъм за налагане на поетите задължения. Тръмп съобщи, че в случай че се реализира единодушие за втората фаза, митата на Съединени американски щати върху китайски артикули ще бъдат понижени. Тръмп сподели, че митата ще бъдат непокътнати, тъй като другояче Съединени американски щати ще останат без карти в ръцете си по време на договарянията.

Подписаното съглашение беше несъмнено като невиждана стъпка, която ще докара към едно “бъдеще на обективна и взаимна търговия”, изясни Тръмп, а на същото мнение е и китайският министър председател, който дефинира договарянията като ползотворни за двете страни и света.

Държавният глава на Китай Си Дзинпин също съобщи, че това съглашение е знак, че двете страни могат да разрешат разногласията си с разговор и дефинира диалозите като същински напредък, предават от “Гардиън”.

Всичко това обаче е в голям контрастност с досегашната позиция на Пекин “да се бори до край”, с цел да отбрани ползите на страната в тази комерсиална война, само че икономисти от страната са на мнение, че сходен компромис е добър за Китай.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР