Временно отлагане на осигурителни плащания, гратисен период върху кредитите и

...
Временно отлагане на осигурителни плащания, гратисен период върху кредитите и
Коментари Харесай

Обединение „Бъдеще за туризма“ предлага 6 спешни мерки за спасяване на туристическия бранш

Временно отсрочване на осигурителни заплащания, гратисен интервал върху заемите и лизингите, целеви финансов запас за гарантиране ликвидността и безплатно финансиране на 80% от Фонд “Работна заплата ”. Това са част от ограниченията, към които се сплотиха представители на близо 300 неправителствени организации, физически и юридически лица в областта на туризма и съпътстващите го браншове, които влязоха в Обединение „ Бъдеще за туризма “. Фирмите от сектора упорстват платените от потребителите суми за неосъществени пътувания да се възвръщат под формата на ваучер, съглашение за отсрочено пътешестване и с връщане на парите в период до 12 месеца. Браншът е изрично срещу с пари на клиенти да се покриват загуби и вреди, които нямат нищо общо с настъпилата рецесия. Според организацията, изключителното състояние постанова отсрочване влизането в действие на измененията в Наредба Н-18/2018 г. 

Обединение „ Бъдеще за туризма “ изпрати отворено писмо до държавното управление и Народното събрание с предложения от 6 ограничения, имащи за цел да извадят фирмите от първичния потрес посредством разнообразни краткосрочни пазарни решения с най-малък риск за фиска. 

" След въвеждането на изключителното състояние и използването на поредност от ограничаващи ограничения в страната за попречване разпространяването на COVID-19 сме очевидци на към този момент изразени тежки последици от икономическа рецесия в народен и международен мащаб, които съществено засегнаха и бранш " Туризъм " у нас ", се споделя в писмото, което ще бъде импортирано в държавното управление и Народното събрание в понеделник, 6 април 2020 г. 

" Всички ние молим за вашето внимание и поддръжка, с цел да спасим българския туризъм и над 250 000 български жители, директно заети в него. Като един от най-засегнатите браншове от стопанската система в актуалната рецесия туризмът е подложен в безспорна неспособност да действа, а всички заети в него лица са лишени от правото си да реализират естествена активност. Туризмът в този момент е спрял и в случай че част от останалите браншове на стопанската система имат опция за преориентация и закъснение в оборотните им процеси, то туристическата активност е прекратена напълно. Ваше право и отговорност е да отбраните уместно сектора ни, като предприемете незабавни социално-икономически ограничения в кратковременен и дълготраен проект за стабилизиране и избавяне на всички заети в туризма лица – туроператори, туристически сътрудници, екскурзоводи, инцидентен транспорт, хотели, заведения за хранене и съпътстващи действия ", се споделя в писмото. 

Обединение „ Бъдеще за туризма “ предлага следните 6 краткосрочни обществени и стопански ограничения:
Отлагане на осигурителни заплащания, дължими от шеф, служащ и самоосигуряващи се лица за интервал от най-малко 6 месеца, считано от 13.03.2020 година Задълженията за посочения интервал да бъдат освободени от лихви за забавяне в рамките на 6 месеца след приключване на този период.Гарантиране на гратисен интервал върху заемите и лизингите на юридически и физически лица, директно заети в туризма, отсрочване на заплащанията по главници и лихви в период от най-малко 6 месеца от оповестяване края на изключителното състояние. Тази мярка е нужна с оглед запазване на материалния запас и жизнеспособността на заетите в бранш туризъм. Посочените ограничения към този момент са планувани в оздравителния проект на Европейската комисия и се ползват сполучливо в други страни-членки на Европейския съюз.Осигуряване на директен целеви финансов запас за гарантиране ликвидността в туристическия бранш. Прилагане на европейската мярка за излекуване и преструктуриране на цялата верига от туристическата промишленост, която е в затруднено финансово състояние. Осигуряване на безплатна финансова помощ за покриване на неотложните заплащания на физическите лица, както и за регулярни закрепени разноски на компаниите.Безвъзмездно финансиране на 80% от Фонд “Работна заплата ” за предприятия, принудени да преустановят работа за запазване на работните места и застраховане финансовата сигурност на служащи и чиновници, за които единствената опция на безработицата е неплатеният отпуск.Отлагане влизането в действие на измененията в Наредба Н-18/2018 година за интервал от 12 месеца.При настъпване на непреодолима мощ, туроператорите да оферират ограничения за отбрана на средствата на клиентите като в същото време се запазят стопанските структури в туризма. Варианти за възобновяване на платената от потребителя сума под формата на:Ваучер – използване на съглашение по главния контракт, съгласно което платената от клиента сума е обезпечена за туристически пакет, разгласен от туроператора, издаващ ваучера. Стойността на ваучера е равна на всички заплащания, направени по контракта, а валидността му е със период до 12 месеца от датата на издаване. Това е добра процедура в страните от Европейския съюз, която обезпечава баланс сред ползите на всички страни.Промяна на датата по към този момент заплатен туристически пакет по съглашение на заинтригуваните страни.Възстановяване на платената от потребителя сума при анулация на пътешестване в условия на изключително състояние да се извърши в период до 12 месеца от сключване на съглашението към главния контракт. При неспособност от страна на туроператора да възвърне предплатените/депозирани суми, заради липса на ликвидни средства, даване на безлихвено финансиране, което да обезпечи декларираните заплащания. 
 

Целия текст на отвореното писмо може да прочетете ТУК. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР