Временно ограниченията за движение на тежкотоварните превозни средства се преустановяват,

...
Временно ограниченията за движение на тежкотоварните превозни средства се преустановяват,
Коментари Харесай

Ограниченията за тирове временно отпадат

Временно рестриктивните мерки за придвижване на тежкотоварните транспортни средства се преустановяват, с цел да може да се движат по така наречен зелени коридори, въведени от Европейската комисия за ограничаване разпространяването на COVID-19. Това сподели Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура ", в предаването " Седмицата " на " Дарик радио ".

Агенцията има ангажимент да откри плавна пропускателна дарба по маршрутите, част от европейската транспортна мрежа - от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " до Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Видин - Дунав мост " до Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата ", от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Русе - Дунав мост " до Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " и за коридора до пристанище " Бургас ".

Като част от ограниченията за обезпечаване на подобаващи условия за превозвачите е обособяването на паркинг край Узунджово покрай Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " от петък. Агенцията дава отговор за инфраструктурата му, поддържането и дезинфекцията му. Асенов уточни и цената за част от дейностите - дезинфекцията на един тир коства 11 лева, а за един квадратен метър цената е 1.18 лева

Допълнително, на вътрешните граници на Европейски Съюз са

отворени така наречен бързи зелени ленти,

като задачата е камионите да минават през тях за 15 минути. Оттам ще бъдат пропускани както медицински,така и длъжностен личен състав, който е обвързван с транспортна активност, да вземем за пример микробуси с водачи, които би трябвало да поемат курсове. За характерните транспорти с бързоразвалящи се артикули е обезпечен и ескорт, изясни Асенов.

От 1 март, когато тол системата беше въведена в комерсиална употреба, до момента са купени над 363 хиляди маршрутни карти, като

приблизително 10 хиляди пътувания на ден се таксуват по този способ,

заяви още той. Близо 30 хиляди камиона и рейса са оборудвани с бордови устройства или GPS тракери. Това са съвсем всички транспортни средства, част от най-интензивния тежкотоварен трафик, демонстрират анализите на Националното тол ръководство. Предварителните поръчки са за още към 60 хиляди камиона и рейса, които ще стартират в най-скоро време да употребяват инсталираните GPS тракери за отчитане на тол.

В разговор с превозвачите е регистрирано, че е нужно в допълнение време в изискванията на изключително състояние, с цел да завърши дооборудването на транспортните средства. Затова, отчитайки усложненията, които браншът изпитва, до края на изключителното състояние - 13 април, се

удължава времето за съоръжение на тежкотоварните транспортни средства.

В същото време не отпада нуждата за използването на платените сектори да се заплаща такса, посочи Асенов, като уточни, че рестриктивните мерки за придвижване сред регионалните центрове в границите на изключителното състояние, не въздействат на тежкия трафик.

На въпрос дали е допустимо и належащо да се удължи валидността на годишните е-винетки за леките коли, наранени от възбраните за пътешестване, той уточни, че при взимането на решението би трябвало да надделее здравият разсъдък. Данните на Националното тол ръководство демонстрират, че половината от купените е-винетки са с годност за една година.

Цената на административната тежест при възможната смяна на периода на годишните е-винетки би била в пъти по-голяма от тази за потребителите, които заплащат по 26 ст. дневно или към 8 лева на месец за пътни такси, пресмята той.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1201)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР