Временно беше потушено недоволството на метеоролозите, заяви пред БНР проф.

...
Временно беше потушено недоволството на метеоролозите, заяви пред БНР проф.
Коментари Харесай

Недоволстовото на метеоролозите - временно потушено

Временно беше потушено недоволството на метеоролозите, съобщи пред БНР проф. Евелина Славчева, ръководител на Общото заседание на Българска академия на науките .
" Напрежението във типа, в който се видя обществено, в действителност може би е още по-дълбоко вътре в института и въобще в институтите на Академията, без значение от позитивните трендове, които стартирахме при започване на годината в връзката с страната. Най-разочароващото в този митинг е, че за първи път проблемите, които Академията има към този момент дълги години, някак се обърнаха вътре към самата Академия. Един институт на Българска академия на науките стачкува против управлението на Българска академия на науките – това не го е имало в 148-годишната история на Академията ".
Колективът в Национален институт по метеорология и хидрология има усещането или информацията, че бюджетът е разпределен незаслужено, уточни проф. Славчева и изясни: " Тази година и поради отпуснатите спомагателни средства, само че освен поради това, Общото заседание работи повече от месец, с цел да създаде критерии, които да намерят салдото сред ползите на другите институти. Ние сме една палитра от учени с разнообразна активност и е извънредно мъчно да се намерят критерии, които да удовлетворяват всички. В последна сметка се реализира баланс. Колегите от този институт имат една специфичност – огромна част от чиновниците не са учени, те са експерти, само че те правят оперативна активност. Тяхната научна продукция на института като цяло е по-ниска, несъизмерима с общия състав на института. Може би по тази причина те останаха с чувството, че процентът средства, които получават на спортен принцип, е по-нисък от междинния за Академията, само че в случай че го сравните с броя на учените, изключвайки оперативната активност, това не е по този начин ".
Проф. Евелина Славчева е безапелационна, че колегията е съпричастна към казуса. " Не може обаче за сметка на един подобен забележим институт да вършим взаимни отстъпки, които ще рефлектират върху огромен брой останали институти ", безапелационна е тя.
" Науката е нашата идея и мъчно биха ни извили ръцете, в това число и вътрешни сили ", означи още проф. Славчева.
Журналистът Велиана Христова от вестник " Дума " акцентира, че Българска академия на науките е институцията, която най-силно е била ударена финансово: " Когато науката е в такова състояние, когато страната не поддържа науката, се получава едно струпване и едни деморализаторски процеси ".
За разпределението на средствата в Българска академия на науките тя разяснява: " Това беше една безумна тъга – да се разпределят тези пари, да се нахранят толкоз хора с 3 риби и 2 хляба, няма по какъв начин да стане. Няма по какъв начин да има удовлетворен институт. Имаше едно жестоко пресмятане – че с цел да работи Академията най-малко обикновено, с цел да се покрият изискванията на труд на учения, са нужни още към 100 млн. лева Ако се дадат тези пари, отгоре-отгоре ще работи Академията, само че това не постоянно може да стане ".
Христова акцентира още, че необичайно митингът е бил ориентиран към един от зам.-председателите на Българска академия на науките, а той не разпределя бюджета.
Журналистът от вестник " Дума " е направила и следствие по тематиката. Тя акцентира, че за шефа на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Брънзов се знае от години, че има частни компании, което е неразрешено и от закони, и от устава на Българска академия на науките. Той взе участие в едно Неправителствени организации, което се занимава със сродна активност – вятърна сила, добави тя. По думите й не може управлението на Българска академия на науките да си затваря очите за това, за което знаят всички и което основава в допълнение напрежение.
" Една от компаниите примерно прави станции за измервания. Основен покупател е Национален институт по метеорология и хидрология, т.е. аз самичък със себе си работя. Аз съм началник и на компанията, и на института. Тук пораждат доста въпроси. Пълна опция да се отклоняват планове към частни компании, вместо към института ".
Според Христова в тази обстановка не може да бъде упрекнато Министерството или министъра.
Проф. Евелина Славчева акцентира, че работят извънредно добре с министъра. От Българска академия на науките ще упорстват да се реализира най-малък обезпечен състав на Академията, т.е. най-малко от учени, без които страната не би могла да действа и те да получават заплати, обвързани със междинната за страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР