Временният военен съвет на Судан уволни министъра на отбраната Ауад

...
Временният военен съвет на Судан уволни министъра на отбраната Ауад
Коментари Харесай

Суданската армия уволни лидера на преврата и поиска от опозицията да избере премиер

Временният боен съвет на Судан уволни министъра на защитата Ауад Ибн Ауф, който бе за малко водач на преврата предходната седмица, и назначи нов началник на разузнаването, съобщи " Ройтерс ", като се базира на представител на съвета.

В изказване армията също по този начин разгласи, че е " подготвена " за опцията каквото и цивилно държавно управление да бъде определено от опозицията, да поеме властта. " Няма да назначаваме министър председател. Те ще го изберат, " сподели представителят на съвета, генерал-майор Шамс Аддин Шанто, представен от Би Би Си.

Миналата седмица въоръжените сили смъкнаха президента Омар ал Башир след 30 години на власт и митинги, траяли четири месеца. Протестиращите, първо приветствали свалянето на Башир, продължиха демонстрациите си, откакто военните оповестиха две години преход към цивилно ръководство. За да успокоят множеството, военните първо вкараха комендантски час, само че в събота го анулираха и дадоха обещание разговор.

Мълчалив митинг продължава и пред министерството на защитата в Хартум, а участниците в него желаят цивилно ръководство " незабавно ". Анадолската организация, цитирайки очевидци, оповестява, че военните се пробват да разпилян множеството, това настояват и опозиционери, представени от " Ройтерс ". В обществените мрежи асоциацията на профсъюзите в Судан - главен уредник на митингите - изиска от жителите да " защитят революцията ".

Промени

Ауад Ибн Ауф бе в действителност властник на Судан малко над 24 часа след преврата, до момента в който не се отдръпна, защото протестиращите упорстваха и за неговата оставка.

Генерал Абу Бакр Мустафа става началник на Националната работа за разузнаване и сигурност, на мястото на Салах Салех. Известен като Салах Гош, Салех се отдръпна предходната седмица от поста, откакто години наред бе значим съдружник на Башир и бе прочут с все по-репресивните ограничения в службата.

Освен това са уволнени посланиците на Судан във Вашингтон и Женева. Уволненият дипломат във Вашингтон Мохамед Ата е застрашителен някогашен началник на разузнаването, отбелязва Агенция Франс Прес.

Говорителят на военния съвет даде обещание, че националното разузнаване и силите за сигурност ще бъдат реорганизирани. Ще бъдат подхванати ограничения за битка с корупцията и ще бъдат реформирани законите за публичния ред, с цел да бъдат съобразени с настояванията на протестиращите. " Приканваме всички хора да сътрудничат, с цел да се преодолее рецесията, пред която е изправена страната ", съобщи той.

Временният боен съвет съобщи, че ще работи с опозиционните партии и гражданските организации, с цел да откри цивилно ръководство, съобщи ДПА. Според представителя обещаните от интернационалната общественост храни, пшеница, нефт и газ ще бъдат доставени на хората. Растящата цена на живота бе една от главните аргументи за месеците митинги, които сложиха завършек на 30-годишното ръководство на президента Омар ал Башир, припомня ДПА.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР