Временният президент на Боливия Янине Анес обяви, че страната ще

...
Временният президент на Боливия Янине Анес обяви, че страната ще
Коментари Харесай

Дипломатически скандал между Боливия, Мексико и Испания

Временният президент на Боливия Янине Анес разгласи, че страната ще експулсира посланика на Мексико и двама испански дипломати.
" Конституционното държавно управление, което председателствах, реши да разгласи за личност нон грата посланика на Мексико в Боливия Мария Тереза Меркадо, испанския шарже д’афер Кристина Борегеро и испанския консул Алваро Фернандес ", сподели Анес.
Съобщението пристигна, откакто Боливия упрекна чиновниците на испанското посолство, че се пробват да обхванат в задачата на Мексико в Ла Пас с група маскирани мъже, с цел да извлекат търсен някогашен асистент на експрезидента Ево Моралес, което Мадрид изрично отхвърли.
Моралес, който подаде оставка през ноември след седмици митинги поради спорното си преизбиране, е упрекнат в подбудителство и тероризъм и живее в заточение в Аржентина.
Мексиканското посолство в Ла Пас стана център на дипломатическите разногласия, откакто приюти девет или повече чиновници от предходното държавно управление на Моралес. И в Испания, и в Мексико обявиха, че случаят е станал в петък, когато Борегеро направи малко посещаване на мексиканския дипломат. Мадрид обаче изрично отхвърли хипотетичния опит за добиване от посолството на някогашен асистент на Моралес.
" Министерството желае да обясни, че шарже д’аферът просто е правила посещаване от вежливост и изрично отхвърля, че е имало някаква цел да се улесни излизането на хора, криещи се в постройката ", се споделя в изказване на външното министерство на Испания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР