Временните мерки, които се въвеждат там от 22 до 28

...
Временните мерки, които се въвеждат там от 22 до 28
Коментари Харесай

Още две области обявиха грипна епидемия - Пловдив и Габрово са под карантина от понеделник

Временните ограничения, които се вкарват там от 22 до 28 януари, са същите като в област Смолян, която беше първата област, която разгласи грипна зараза през вчерашния ден. Те плануват: 
преустановяване на плановите съвещания на здрави бременни дами и деца; преустановяване на профилактичните прегледи и наложителните имунизации и реимунизации; провеждане на прецизен всекидневен филтър в детските ясли, градини и училища; забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и обществени институции за деца и възрастни.
Заболеваемостта в област Пловдив е 206 на 10 хиляди души население, което значи, че е достигната границата за оповестяване на грипна зараза. Най-много са болните в две възрастови групи от 5-14 година и 15-29 години. В началото на седмицата бяха 12%, а в този момент са стигнали 17% по тази причина и взимаме ограничения,, заяви шефът на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) доктор Сийка Димчева, след съвещание на оперативния щаб към регионалната администрация.

От през вчерашния ден 30% от изпратените проби са с съществуване на грип А. Именно това е дало съображение през днешния ден щабът да бъде призован.

Броят на отсъстващите възпитаници не е обезпокоителен. Към днешна дата те са 17 на 100, което не дава съображение за оповестяване на грипна зараза.

" Има доста свободни болнични кревати, не е огромен напорът в аптечната мрежа. Няма нараснало търсене на симптоматични лекарства ", заяви доктор Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив.

Обстановката се следи и при смяна на заболеваемостта ще бъдат подхванати други ограничения или тези ще бъдат отстранени.

Предвид циркулацията на грипни вируси на територията на страната, Министерството на здравеопазването припомня, че носенето на маски и спазването на отдалеченост при скупчване на хора, са целесъобразни за предотвратяване от заразяване с грип, ковид и остри респираторни болести.

Грипна зараза беше оповестена в Смолян през вчерашния ден. Извънредните ограничения там ще продължат до 24 януари.

В Пазарджик също се регистрира по-висока заболеваемост. Там локалните управляващи ще заседават идната седмица.

По-висока заболяемост се следи още в Ямбол, Плевен, София област.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР