Временните и впечатляващи инсталации на родения в България световноизвестен художник

...
Временните и впечатляващи инсталации на родения в България световноизвестен художник
Коментари Харесай

Пет знакови проекта на Кристо

Временните и впечатляващи съоръжения на родения в България знаменит художник Христо Явашев - Кристо, са се появявали в разнообразни кътчета по света, на фона на внушителни пейзажи, както и на емблематични места в огромни градове. По мотив кончината на майстора на пакетирането на 84-годишна възраст, Франс прес напомня пет знакови плана на създателя.

" Желязната завеса ", Париж (1962)

Един от първите планове на Кристо и брачната половинка му и креативна партньорка Жан-Клод е стена от 89 петролни варела, издигната на улица " Висконти " в Париж.

Стената от варели, наречена " Желязната завеса ", е креативният митинг на двойката против издигнатата година по-рано Берлинска стена.

Кметството на Париж не дава позволение за плана, само че все пак двамата създатели не престават работата си и блокират придвижването за осем часа, преди да демонтират инсталацията.
   Публикувахте от в 
" Чадърите ", Съединени американски щати и Япония (1991)

След месеци работа близо 3100 големи чадъра са отворени в един и същи ден в Калифорния, Съединени американски щати, и Япония, за симултанна апаратура, останала на показ в продължение на 18 дни.

Приблизително половината от чадърите с височина шест метра са със наследник цвят и са конфигурирани в японската префектура Ибараки, останалите в Калифорния са яркожълти.
Инсталацията символизира сходствата и разликите в метода на живот и оползотворяването на земята в две вътрешни долини в Япония и Съединени американски щати, изяснява креативният тандем.
   
Christo and Jeanne-Claude, The Umbrellas, Japan-USA, 1984-91 (Photo: Wolfgang Volz) © 1991 Christo
Публикувахте от в 
Онлайн изданието " Артси " разказва инсталацията като " един от най-големите планове на планетата в наше време ".

Проектът е белязан от две драми - през 1991 година американка е премазана от един от гигантските чадъри, а при демонтирането им умира японски служащ.
   Публикувахте от в 
" Опаковането на Райхстага ", Берлин (1995)

Опаковането на постройката на Райхстага със 100 000 квадратни метра сребристо платно - един от най-емблематичните планове на Кристо, е осъществено двадесет години, откакто художникът желае позволение.

Отхвърлян неведнъж от Берлин, планът съумява да " види бял свят " след утвърждение от Народното събрание през 1994 година
   
Christo and Jeanne-Claude, Wrapped Reichstag, Berlin, 1971-95 (Photo: Wolfgang Volz) © 1995 Christo
Публикувахте от в 
" Това беше едно от най-красивите неща, които някога съм виждал ", споделя Кристо за английския в. " Гардиън " през 2017 г. Посетен от милиони хора, Райхстагът остава опакован в продължение на две седмици, макар желанието на града да запази плана малко по-дълго.
   Публикувахте от в 
" Плаващите кейове ", Италия (2016)

Ефимерната апаратура на езерото Изео съставлява плаваща пътека с дължина три километра, построена от към 220 000 жълти полиетиленови куба с висока компактност, които оформят клатещата се платформа. Инсталацията, свързваща остров Монте Изола и дребния остров Сан Паоло, основава чувство на посетителите, че " вървят по вода " или " по гърба на кит ", изяснява Кристо.
   Публикувахте от в 
Инсталацията, която остава изложена на показ в продължение на 16 дни, е първата, която художникът реализира самичък след гибелта на брачната половинка си Жан-Клод през 2009 година, макар че двамата я замислят дружно и работят над нея от 70-те години на предишния век.
   Публикувахте от в 
" Мастаба ", Лондон (2018)

Кристо показва последната си творба - загадъчната пирамида Мастаба с тегло 500 тона, построена благодарение на 7506 варела посред езерото Серпънтайн в лондонския Хайд Парк. Целта на плана е по-скоро да възбуди спор, в сравнение с да подтиква сетивата.
   
Christo and Jeanne-Claude 4 June - 27 November 2016 From June 4th to November 27th 2016, Christo will create a sculpture...
Публикувахте от в 
" Няма обръщение - концепцията е всеки да открие по нещо ", споделя Кристо в изявление за Франс прес.
   
Opening day. The London Mastaba, Serpentine Lake, Hyde Park, 2016-18. Serpentine Galleries The Royal Parks
Публикувахте от в 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР