Временната президентка на Боливия Янине Анес каза днес, че отстраненият

...
Временната президентка на Боливия Янине Анес каза днес, че отстраненият
Коментари Харесай

Новите власти в Боливия не са против връщане на бившия президент Моралес от изгнание

Временната президентка на Боливия Янине Анес сподели през днешния ден, че отстраненият боливийски президент Ево Моралес може да се завърне в страната, само че ще би трябвало да дава отговор на изказванията за изборни измами и няма да има имунитет против следствие, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

Анес, представена от ДПА, добави, че води диалози с депутати от партията на Моралес - Движението за социализъм (МАС), в опит да се откри излаз от рецесията на демократичната система в страната и за възобновяване на мира след едномесечните всеобщи митинги, съпроводени с принуждение. Тя още веднъж уточни, че евентуално ще има нови избори, само че не даде детайлности, а единствено означи, че наличието на Моралес в тях не е желателно. Според човек от екипа на Анес, представен от ДПА, новото държавно управление приема доста основни претенции на МАС, като гаранции, че неговите водачи могат да се движат свободно, че няма да има "лов на вещици " на негови поддръжници и че Моралес може да се върне в страната.

Конституционният съд на Боливия утвърди предаването на президентските пълномощия на опозиционерката Янине Анес

Самият Моралес, който е в Мексико, където получи политическо леговище след оставката си в неделя, прикани в Туитър за "национален разговор, който да подсигурява завръщането на нашата обичана Боливия на пътя на демократичното възобновяване на мира ", съобщи ДПА. Новоназначеният външен министър на Боливия Карен Лонгарич пък заяви пред кореспонденти, че се е срещнал с посланика на Мексико и е изразил незадоволство от шумното посрещане на Моралес в Мексико, където сваленият президент получи политическо леговище. Според него разпоредбите за даване на леговище са били нарушени.

Испански публицист: Ево Моралес не се научи по какъв начин се манипулират избори

Той сподели още, че Куба, която бе непосредствен съдружник на държавното управление на Моралес, е решила да изтегли над 700 кубински жители, в това число лекари и инженери, от Боливия. По-късно през днешния ден на летището в град Санта Крус ще дойде аероплан от Хавана за отклоняване на кубинските експерти в родината им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР