Временната парламентарна комисия по казуса с Международния панаир в Пловдив

...
Временната парламентарна комисия по казуса с Международния панаир в Пловдив
Коментари Харесай

Комисията за казуса с Пловдивския панаир ще подготви доклад


Временната парламентарна комисия по проблема с Международния панаир в Пловдив се чака да приготви отчет, в който да се предложи решение за отбрана на публичния интерес. Той ще да бъде прегледан и признат на идващото ѝ съвещание, след което ще бъде импортиран за разискване в пленарна зала. Събраните материали по случая бе препоръчано да бъдат предадени на Агенцията за държавна финансова ревизия и Прокуратурата. 

Около това мнение се сплотиха членовете на Комисията за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с поемането на цялостния надзор на " Международен панаир Пловдив " АД от бизнесмена и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, посредством дейности на централната власт и на локалните управляващи в общините Пловдив и Варна от 2016 година насам.

Днес трябваше да бъдат изслушани кметовете и представители на Общинските препоръки на общините Пловдив и Варна, само че на съвещанието пристигнаха единствено представители на Пловдив. Ако отчетът бъде подготвен до на следващия ден и се прегледа на съвещанието на комисията, има огромна възможност да бъде прегледан в зала в четвъртък, разяснява Никола Минчев от ПГ " Продължаваме Промяната ". Според ръководителя на комисията Румен Йончев, ПГ " Български напредък ", бързането може да се отрази на качеството на отчета. Друго предложение бе в него да бъде разказано кои от ангажираните с тематиката представители са почели поканата на комисията да участват на съвещанията ѝ. 

Възможното решение по проблема с Панаира е дарените на Община Варна 29 % от акциите му да преминат в благосъстоятелност на страната, след което да бъдат трансферирани безплатно на Община Пловдив или да бъдат отпуснати целеви средства за откупуването им, означиха пловдивските представители, участвали на съвещанието. Според Йордан Иванов, ПГ на " Демократична България " методът, по който може да бъде предпазен публичният интерес по случая с Панаира, е страната да си получи четиридесет и деветте % от акциите. Бранимир Балачев, ПГ на ГЕРБ-СДС, съобщи, че решението за това дали акциите ще бъдат върнати или не, може да вземе единствено Общинският съвет на Варна, като посочи, че за града това е актив, от който се чакат дивиденти.  

Сред обстоятелствата, които краткотрайната комисия трябваше да откри, са отводът на страната през 2016 година от 49,63 на 100 от акциите на Панаира и прехвърлянето им на Общините Пловдив и Варна, неизпълнението на решението на Общински съвет - Варна за връщане на акциите на страната, апортът на варненския дял в сдружението " Пълдин Туринвест " АД, с което се обезпечава цялостно преодоляване на Панаира, решението на Общински съвет - Пловдив от 19 декември м.г., с което се разрешава осъществяване на апорта от страна на Община Варна, бламирането на две изключителни сесии от страна на политическа партия ГЕРБ и съветниците на Георги Гергов, опцията Панаирът да бъде разгласен за колективен монумент на културата за попречване на опцията за унищожаването му като подобен.

Сред гостите на днешното съвещание на комисията бяха Таня Юриева, шеф на дирекция " Стопански действия " от Община Пловдив, Руска Вълева, шеф отдел " Комуникации и маркетинг " в Община Пловдив, Веселина Александрова - общински консултант от " ДБ-Обединение ", съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР