Временната парламентарна комисия, която проучва скандала със свалянето от ефир

...
Временната парламентарна комисия, която проучва скандала със свалянето от ефир
Коментари Харесай

Комисията за БНР ще мисли дали да изслуша пак главния прокурор

Временната парламентарна комисия, която изследва абсурда със свалянето от ефир на журналистката от БНР Силвия Великова и спирането на „ Хоризонт “, би трябвало да предложения за втора среща по тематиката някогашния основен прокурор Сотир Цацаров или настоящия Иван Гешев. Това предложи самата Великова на днешното съвещание на комисията. На него бяха изслушани тя, някогашният шеф на БНР Светослав Костов, по чието време избухна абсурдът, шефът на „ Хоризонт “ Ивайло Савов и други чиновници на публичното радио. Великова разяснява, че законовият период за осъществяването на процесуални следствени дейности по случая към този момент е завършил и че прокуратурата може да е събрала нови доказателства. Шефът на краткотрайната комисия Тома Биков от ГЕРБ отговори, че срокът за привършване на активността й е до края на януари и че след това тя би трябвало да излезе с отчет. От думите му въпреки всичко се разбра, че той счита да подложи на разискване концепцията за ново чуване на прокуратурата във връзка със абсурда в БНР.

Предложението на Великова пристигна, откакто тя и Ивайло Савов потвърдиха пред депутатите, че някогашният общоприет шеф Костов им признал в обособени диалози на четири очи, че върху него се оказва мощен напън да махне водещата до приключването на процедурата за избора на Иван Гешев за обвинител №1. Причината била, че хора с въздействие се дразнели от метода, по който Великова отразява процеса. От своя страна обаче Костов за следващ път отхвърли да е водил сходни диалози с Великова и Савов и разясни, че е споделил същото и в прокуратурата.

Скандалът със свалянето на дългогодишната журналистка избухна през септември м.г., а през октомври краткотрайната комисия един път към този момент изслуша някогашния основен прокурор. Тогава Цацаров съобщи, че следствието е посочило, че данни за закононарушение има, че спирането на " Хоризонт " на 13 септември наподобява в директна връзка със събитията от предходния ден, когато Великова бе махната от ефир, и че следва формиране на досъдебно произвеждане по сигнала за насила посредством корист с власт от и върху ексгенералния шеф. Цацаров сподели още, че следва да се направи експертиза на телефонните диалози, които Костов е водил в дните към събитията, с цел да се откри с кой е приказвал, както и че следва очна ставка сред него и другият забъркан в проблема със прекъсването на " Хоризонт " - техническият шеф на БНР Пламен Костов. Днес Светослав Костов удостовери, че сред него и съименника му към този момент е извършена такава очна ставка в прокуратурата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР