Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани

...
Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани
Коментари Харесай

Депутати питат институциите как са контролирали Лукойл

Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с доставката на недопечен нефт до производителя на горива " Лукойл Нефтохим Бургас " АД изпрати въпроси към институциите по отношение на работата на рафинерията. Това заяви ръководителят на комисията Андрей Михайлов от ПГ на " ИТН " по време на съвещанието, представен от Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са изпратени въпроси, свързани с производствата, които е образувала във връзка със злоупотреби в бранша, както и за злоупотреби с господстващо състояние на " Лукойл Нефтохим Бургас ". Поискано е в цялост определение на Комисия за защита на конкуренцията, както и отчетите от производствата на Комисията. Михайлов уточни, че изисква повече информация от тази, която сега е налична. Комисия за защита на конкуренцията има данни за доставните цени в " Лукойл Нефтохим Бургас " и количествата недопечен нефт, които рафинерията получава, добави той.

Изпратени са въпроси и до Агенция " Митници ". От Агенцията, наред с нормалните и налични материали, са поискани и отчетите от осъществените инспекции на " Лукойл Нефтохим Бургас ". Поискана е и информация за осъществените проверки. Изискана е информация във връзка с материалните отчетности на рафинерията - данни за свободното послание на първични материали и материали, информация за осъществените износи, информация за бракуваните артикули, както и за броя на танкерите и размерите на недопечен нефт, който се преработва в рафинерията в Бургас.

Андрей Михайлов предложи на всички членове на краткотрайната комисия да се срещнат със секретния отчет от Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС), в който се съдържа информация на доставните цени и количества нефт в " Лукойл Нефтохим Бургас ". Според него, прочитайки този отчет, членовете ще се ориентират какво се случва в рафинерията.

Членът на краткотрайната комисия Александър Йорданов от ПГ на " ГЕРБ - Съюз на демократичните сили " посочи, че има забавни данни в секретния отчет на ДАНС. Той не пожела да разяснява елементи от отчета, единствено означи, че в него се показват забавни разбори във връзка с осъществената подготвена продукция.

По този мотив краткотрайната комисия реши да изслуша ръководителя на ДАНС на закрито съвещание.

Мартин Димитров от ПГ на " Демократична България " прикани във въпросите към институциите да се даде интервал за отговор, тъй като те забавят от време на време своите отговори. Освен това той предложи незабавно след чуването на ръководителя на ДАНС да бъде поканен и представителят на страната в " Лукойл Нефтохим Бургас " Красимир Първанов. Председателят на краткотрайната комисия отговори, че всички въпроси са отправени с условие да бъдат получени отговорите в 7-дневен период. Председателят на страната в рафинерията ще бъде поканен да бъде изслушан на някое от идващите съвещания на комисията.

Петър Кънев от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " смята, че би трябвало да се изиска отговор на въпроса какви са правата на " златната акция " в " Лукойл Нефтохим Бургас ". Председателят на краткотрайната комисия Андрей Михайлов отговори, че и за този въпрос ще бъде поискана нужната информация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР