Временната комисия в парламента ще проверява как е взето решението

...
Временната комисия в парламента ще проверява как е взето решението
Коментари Харесай

Парламентът създаде временна комисия за изтребителите

Временната комисия в Народното събрание ще ревизира по какъв начин е взето решението на служебното държавно управление за класиране на изтребителите " Грипен " преди всичко

Още по тематиката
Изборът на нови изтребители

Депутатите утвърдиха основаването на краткотрайна парламентарна комисия за изследване осъществяването на процедурата по желание на нов вид военен аероплан. Предложението за сформирането й беше направено от депутатите от ГЕРБ и беше подкрепено от народните представители от " Обединените патриоти ". Срещу основаването на комисията бяха Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а депутатите на партия " Воля " се въздържаха.

Според гласуваното в пленарната зала решение краткотрайната комисия би трябвало да се запознае с всички обстоятелства и условия по отношение на извършената процедура за избор на нов вид военен аероплан, осъществените дейности от длъжностни лица по разглеждането на постъпилите оферти от доставчиците, както и с реда на вземането на решение по избора от Министерски съвет. Комисията се състои от 19 депутати - осем от ГЕРБ, шестима от Българска социалистическа партия, по двама от " Обединените патриоти " и Движение за права и свободи, и един от " Воля ". За ръководител беше определен депутатът от ГЕРБ Емил Христов. Тя би трябвало да работи два месеца.

Как се стигна до комисията

Намерението на ГЕРБ да предложи Народното събрание да изследва по какъв начин служебното държавно управление на Огнян Герджиков е класирало преди всичко офертата на шведската компания СААБ за изтребителите " Грипен " и на второ място офертата от Италия за " Юрофайтер " беше оповестено на изключителна конференция в неделя от ръководителя на парламентарната група Цветан Цветанов.
" Искаме да проверим с парламентарните механизми по какъв начин се стигна до това решение и дали фактически има постъпила информация, която не е отработена и е дисквалифицирала един от участниците служебно ", сподели той, като имаше поради отстраняването от конкуренцията на предлагането за португалските изтребители F-16. Цветанов съобщи и, че ГЕРБ желаят да схванат " има ли оказан напън за вземането това решение, за какво се е бързало с него и за какво единият от участниците е бил декласиран ".

Намерението на ГЕРБ за основаването на краткотрайната комисия пристигна два дни след визитата на премиера Бойко Борисов в Брюксел, където се срещна с шведския министър председател Стефан Льовен. След нея се разбра, че държавното управление има намерение да стартира договаряния за закупуването на шведските изтребители " Грипен ". Борисов оправда това с решението на служебното държавно управление на Огнян Герджиков, което класира офертата за " Грипен " преди всичко.

Дебатът

По време на дебата в пленарната зала в сряда ген. Константин Попов от ГЕРБ уточни, че класирането на претендентите за доставка на изтребителите е станало по време на служебното държавно управление, когато е нямало настоящо Народно заседание и е нямало опция за практикуване на парламентарен надзор. Другата причина за настояването за основаване на краткотрайна комисия съгласно него е " нужда от обезпечаване на бистрота на процеса ". " Тя ще е поръчител, че няма да се позволен лобистки ползи и персонални упоритости при вземането на решението за изтребителите ", сподели Попов. Според сътрудника му от ГЕРБ Емил Христов " намесата на партийни, опозиционни и надпартийни ползи провокира безпокойствие ".

ГЕРБ са оповестили война на президента

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова напомни, че решението за капиталовото желание за закупуването на изтребителите е взето от Народното събрание през 2016 година След това някогашният министър на защитата от второто държавно управление на Борисов - Николай Ненчев е основал работна група от специалисти, която да работи по въпроса, и е определил периоди. Те съгласно нея са изтекли по време на служебното държавно управление и то е разгледало офертите и е направило нареждане.

" Сега желаете да ревизираме за какво някой си е приключил работата ", сподели Нинова. Според нея една от аргументите за основаването на комисия е, че ръководещите желаят да отсрочат във времето решението за изтребителите. " По време на КСНС при президента Румен Радев се разбрахме за ускорено осъществяване на плановете за рационализация на армията. Там стана ясно, че ГЕРБ желаят отсрочване във времето ", сподели Нинова. Лидерът на Българска социалистическа партия счита и, че с последната самодейност ГЕРБ " са оповестили война на президента ".

Според депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев ръководещите се пробват да трансферират отговорността за решението за закупуване на изтребител на Народното събрание. " Нищо не пречи решението на служебното държавно управление да бъде анулирано от държавното управление на Бойко Борисов ", сподели той.

" Грипен " не се създават към този момент

Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев посочи на няколко пъти от парламентарната естрада преимуществата на F-16 пред тези на " Грипен ". Той уточни, че шведските изтребители не се създават от няколко години до момента в който американските се обновяват непрекъснато. Цветан Цветанов пък заяви, че единствено седем страни имат на въоръжение изтребители " Грипен ", като единствено две от тях са членове на НАТО.

Пред публицисти в Букурещ президентът Румен Радев, сходно на водача на Българска социалистическа партия, съобщи, че чака закупуването на изтребители да бъде изкуствено забавено. " Ние постигнахме един доста добър консенсус, всички знаем какъв е казусът, всички знаем, че би трябвало да се влага във въоръжените сили. Имам уверенията, че отчетът и анализите са подготвени, само че при мен не е постъпвало нищо. Това, което стартира през последните няколко дни с всичките анкетни комисии, е явен знак, че въпросният план ще бъде протакан ", сподели президентът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР