Временна комисия ще установява всички обстоятелства около подписването на меморандума

...
Временна комисия ще установява всички обстоятелства около подписването на меморандума
Коментари Харесай

Временна комисия ще установява всички обстоятелства около подписването на меморандума с Gemcorp

Временна комисия ще открива всички условия към подписването на меморандума с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от държавното управление с министър председател Кирил Петков. Това взеха решение депутатите по предложение на ГЕРБ. " За " основаването на комисията гласоподаваха единомислещо 197 народни представители, без " срещу " и " въздържал се ". 

Комисията ще се състои от 14 народни представители на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. Тя ще работи един месец и би трябвало да изготви отчет какви обстоятелства и условия е открила. За неин ръководител беше избрана Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС, която единствено преди ден разгласи в ефира на bTV, че меморандумът, подписан от държавното управление на Петков с Gemcorp към момента е в действие. 

За членове на комсията бяха избрани Теменужка Петкова от ГЕРБ, Венко Сабрутев и  Иво Атанасов от  " Продължаваме Промяната ", Рамадан Аталай и Станислав Анастасов от Движение за права и свободи. Искра Михайлова и Стоян Таслаков от  " Възраждане ", Драгомир Стойнев и Илиян Йончев от  " Българска социалистическа партия за България ", Илина Мутафчиева и Димитър Найденов от  " Демократична България " и Георги Самандов и Гален Монев от " Български напредък ". 

Припомняме, че преди ден Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС разгласи в ефира на bTV, че меморандумът, подписан от държавното управление на Кирил Петков с Gemcorp към момента е в действие, макар изказванията, че е бил преустановен. Трифонова се базира на служебния енергиен министър Росен Христов, който също твърди че сега този меморандум е към момента в действие и сподели в допълнение съглашение сред Gemcorp, IP3 Corporation и министерство на енергетиката.

" Имаме съглашение сред Gemcorp и министерството на енергетиката. Изрично написа, че меморандумът ще бъде преустановен от датата на подписването от отсрещната страна, т.е. от Gemcorp, на което стои единствено един единствен автограф. Тоест, едностранно преустановяване с един автограф. Ние нямаме такова нещо. Вътре в меморандума е уредено, че единствено в писмена форма по взаимно единодушие или с едностранно, категорично е написано - когато прекратяваме по взаимно единодушие двата подписа наложително би трябвало да са вътре – на министъра на енергетиката. Тоест, едностранно с един автограф на министъра на енергетиката и двустранно – с подписа в това число на Gemcorp ", разясни Десислава Трифонова.

Припомняме, че през март тази година  за съдействие в енергетиката с фонда " Джемкорп Кепитъл Мениджмънт ", учреден от Атанас Бостанджиев през 2014 година През юли, след поредност от сигнали, най-много от страна на ГЕРБ за заплаха за националната сигурност, така като документът планува енергетийната инфраструктура на страната ни да бъде дадена на концесия на непозната компания, кабинетът на Кирил Петков заяви, че го приключва. Според ГЕРБ обаче това по този начин и не се е случило, тъй като е пратено единствено писмо по мейл от предходния министър на енергетиката Александър Николов, с което отсрещната страна се уведомява, че действието на меморандума се приключва. 

Основателят на фонда Атанас Бостанджиев обаче твърди, че меморандумът е преустановен. " Меморандумът е преустановен с публично писмо на държавното управление още преди няколко месеца. Ние сме го признали и нямаме никакви претенеции към България. Всякакви такива обвинявания са цялостна нечиста сделка ", споделя създателят на фонда Атанас Бостанджиев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР