Временен мораториум върху вноса на боклук. Това поиска премиерът Бойко

...
Временен мораториум върху вноса на боклук. Това поиска премиерът Бойко
Коментари Харесай

Временен мораториум върху вноса на боклук?

Временен мораториум върху вноса на отпадък. Това изиска министър председателят Бойко Борисов след абсурда с италианския отпадък. Това провокира неодобрение в рециклиращия бранш, които пък от своя страна се срещнаха с министъра на околната среда и водите.

Над 100 хиляди кг текстилни боклуци идват в склад всеки месец.
Дрехите пътуват с Анекс 7. Това е документ, с който пътуват всички текстилни боклуци.

Снимка: bTV

Така може да се наблюдава дали стоката, която идва в страната ни, е законна. След като дойдат в склада, всички облекла се сортират и преработват ръчно.

Около 6 хиляди тона текстилни боклуци идват тук годишно. 80 % от тях след преправка са годни за наново потребление.

Тук работят над 100 души. При налагане на краткотраен мораториум всички те остават безработни.

Снимка: bTV

„ В нашата фабрика имаме суровина за към 1-2 седмици. След това ние би трябвало да я затворим. Няма по какъв начин да държим хората, в случай, че няма какво да вършим “, споделят от предприятието.

Снимка: bTV

Това провокира и възмущение в брашна, съгласно който нужните ограничения за прекъсване на нерегламентирания импорт на боклуци са не мораториум, а израждането на нова система за боклуци. Затова и желаеха среща с екоминистъра.

Снимка: bTV

„ Ще въведем гранични пунктове, през които ще се вкарват стоките, с GPS ще се наблюдават и ние ще имаме информация къде и какво се случва. Ще въведем няколко кода, които са рискови на стоките, които ще бъдат под необикновен надзор “, съобщи Емил Димитров, екоминистър.

Снимка: bTV
Дали ще има мораториум на рециклиращия бранш ще стане ясно средата на другата седмица. Междувременно от екоминистерството оповестиха, че в Топлоелектрическа централа " Бобов дол " продължава нерегламентираното горене на боклуци.

Работата в ТЕЦ-а обаче няма да се стопира. Ще продължи горенето на въглища.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР