Времената се промениха – свидетелстваме как хората стават все по-чувствителни,

...
Времената се промениха – свидетелстваме как хората стават все по-чувствителни,
Коментари Харесай

Тънката граница на бранд хумора

Времената се трансформираха – свидетелстваме по какъв начин хората стават все по-чувствителни, а за доста марки става по-трудно да включат хумора в маркетинга, без да обидят някоя общественост.

Месната промишленост постоянно се майтапеше с вегетарианците, до момента в който в този момент компании като McDonalds или Burger King оферират веган артикули и решения за понижаване на отпечатъка си върху околната среда. Как да се майтапим през днешния ден? Ето няколко помощни средства.

Самоирония

Вероятно сте следили по какъв начин на някой му харесва да се майтапи с останалите, само че когато стане противоположното, да демонстрира неодобрение. Преди да се бъзикате с другите обаче, започнете от вашия бранд.

Така ще си гарантирате по-приземен облик и по-голяма обвързаност към историята на компанията ви от страна на потребителите. Веднъж щом осъзнаят, че не желаете да обидите никой със занимателните си закачки, те няма да бъдат толкоз нападателни в случаите, в които се шегувате с тях или с други марки.

Покажете поддръжка

Бъдете признателни – на потребителите, на съперниците, на сътрудниците – и не се опасявайте да го покажете. Създаването на положително отношение към марката ви ще ви бъде от изгода тогава, когато решите да покажете възприятието си за комизъм.

Не говорете нелепости

Шегувайте се елегантно, без непотребни нелепости, които биха предиздвикали потребителите да ви сметнат за простаци. Освен това, най-важната съставна част на положителната смешка е да няма потребност да я обяснявате, с цел да бъде схваната от събеседника. Бъдете същински, бъдете достоверни, с цел да не създавате напрежение измежду аудиторията. Внимавайте и какво тъкмо казвате – от време на време истината боли, а това може да удари имиджа на марката ви.

Всичко си има граница

Винаги ще има някой, на който шегите ви ще му се костват неугодни – приемете този факт. Обидата към някоя голяма общественост е един от най-големите кошмари на всеки бранд, по тази причина се уверете, че сте проучили задоволително добре, преди да публикувате каквото и да било.

Всичко си има граница – вие сами, съгласно обстановката, би трябвало да прецените по кое време е добре да не я прекрачвате и по кое време – да бъдете задоволително смели, с цел да го извършите.

По материал на Medium.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР