Времена на изпитания са. Всички сме се затворили - някои

...
Времена на изпитания са. Всички сме се затворили - някои
Коментари Харесай

Коронавирусът, домашните любимци и няколко важни съвета към стопаните

Времена на тествания са. Всички сме се затворили - някои физически, други прочувствено. Надяваме се, че ще свърши бързо, че този вирус ще ни отмине леко и че няма да ни съсипе като общество, като стопанска система и като хора.

Паникьосани, доверяваме се на всяка нелепост, избълвана в интернет пространството, а всичко, както знаем, има последици. Затова би трябвало да бъдем доста деликатни какво четем и деликатно да сортираме източниците си на информация.

Откакто стартира да се популяризира Covid-19, доста се изписа за това дали домашните любимци са носители на болестта и могат ли да ни разболеят от COVID-19, което пък стана причина доста хора да изоставят домашните си любимци, уверени, че могат да си заразят с новия ковид.

Истината е, че до този миг не съществува научно доказателство, че домашните животни могат да заболеят или да бъдат прeносители на COVID-19. И кучетата, и котките могат да боледуват от коронавироза, която в множеството случаи е краткотрайна и може да аргументи забележителен коремен дискомфорт, само че техният скотски корона вирус, друг от COVID-19, не може да се трансферира на хората.

Това обаче не значи, че не би трябвало да бъдем виновни стопани и да се грижим за животните си вярно. От клиники " Добро скимване " ни дават някои от най-важните ограничения, които като стопани да домашни любимци (особено кучета, които би трябвало да излизат навън) би трябвало да предприемем в изискванията на пандемия от COVID-19.

Разходките на домашния любим би трябвало да се правят от един член на фамилията и то в стеснен периметър и с по-малка дълготрайност от нормално.
Не бива да се събираме на групи с други стопани на кучета, като не трябва да разрешаваме и на други хора да галят и гушкат кучето ни. Както ние сега заобикаляме здрависване и прегръщане между тях, хубаво е да спестим контактите и на четириногия ни другар.
Важно е усърдно да почистваме след животното си ( в този момент, а и по принцип), както и да почистваме добре него след разходка. Това значи да мием с кучешки шампоан лапите, опашката, носа и муцуната. Ако кучето се е въргаляло, хубаво е да го изкъпем цялото.

Не е целесъобразно да използваме белина и мощни, съсредоточени дезинфектанти. Подходящ вид за по-голяма наша сигурност след миенето е да минем лапичките с мокри кърпички със спиртно наличие.
- Ако кучето ни носи дрешки при разходка, би трябвало да се перат след всяко излизане на открито.
- Ако водим животното си на ветеринар, целесъобразно е първо да се обадим да си запазим час, с цел да заобикаляме скупчване на доста хора и околните срещи с други кучета и стопани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР