Време е за различна основа, на която да стъпят нашите

...
Време е за различна основа, на която да стъпят нашите
Коментари Харесай

Калоян Паргов посрещна посланика на САЩ Ерик Рубин в централата на БСП – София

Време е за друга основа, на която да стъпят нашите връзки, а точно – увеличение на американските вложения в България и на Балканите, сподели водачът на столичните социалисти по време на полемиката в залата на ул. ”Леге ” 10
Лидерът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов посрещна посланика на Съединени американски щати в България Н. Пр. Ерик Рубин в централата на столичните социалисти. Той беше специфичен посетител на обичайна полемика, проведена от клуб " Млад посланик " към Горско стопанство на Българска социалистическа партия - София, с ръководител Николай Маринов. Американският посланик, чийто мандат изтича след няколко седмици, направи оценка на връзките сред Съединени американски щати и България. Калоян Паргов поздрави Ерик Рубин за професионализма, с който ще бъде запомнен неговият мандат в България. А в края на срещата му подари икона на " земния ангел " Св. Иван Рилски - небесния покровител и настойник на българския народ.

" Не се поддадохте, както някои ваши прародители, на изкушението да давате директиви през медиите ", обърна се водачът на Българска социалистическа партия - София към американския дипломат. Калоян Паргов означи обстоятелството, че Ерик Рубин е посланикът на Съединени американски щати с най-дълъг мандат в България. " Това е висока оценка и на Държания департамент за вашата работа, сподели още Калоян Паргов. - Вие сте и първият американски формален представител, който прекрачва прага в Дома на Градската организация на Българска социалистическа партия в София, като не броим, несъмнено, Гюс Хол - общоприет секретар на Американската комунистическа партия ".

Калоян Паргов означи и положителните и ползотворни контакти на Ерик Рубин с представители на целия политически набор в България през мандата му. Според него към този момент е време за друга основа, на която да стъпят връзките сред България и Съединени американски щати, а точно – увеличение на американските вложения в страната ни и на Балканите. " За нас е ясно, че политиката на Балканите на Съединени американски щати, като Велика мощ, постоянно се е базирала на три водещи линии - сигурност, енергетика и въздържаност, разяснява той. - Мисля обаче, че е пристигнало времето за четвърта водеща линия, която да стане друга основа на нашите връзки, а точно – увеличение на американските вложения в България и на Балканите. Националните ни ползи се опират на три стълба - непоклатимост, районно съдействие и решението на един сантиментален за България трагичен въпрос – Македония – и увеличение на задграничните вложения, от които обезверено се нуждаем поради положението на нашата стопанска система. И навръх това място можем да намерим пресечна точка на българо-американските ползи. За нея си заслужава да приказваме и с вас, и с бъдещия американски дипломат у нас Херо Мустафа, която ще посрещнем най-сърдечно. Надяваме се тя да продължи и да задълбочи този разговор и да го докара до съответни резултати ".

Н. Пр. Ерик Рубин призна, че напуща България след няколко седмици с известна горест, само че даде обещание да резервира другарствата и връзките си с нашата страна и да се върне отново тук.

" Искам да подчертая, че взаимоотношенията, които имаме с България, се характеризират с тясно съдействие с всички съществени водещи политически партии, сподели той. - Най-вече желая да отбележа изключително тясното и положително съдействие, което сме имали през годините с Българска социалистическа партия. Тук бих желал да кажа, че всяка година над 5000 млади българи посещават Съединени американски щати в границите на програмата за летни студентски бригади. Досега над 100 000 души са се присъединили в тази стратегия ".

Американският посланик добави, че взаимоотношенията с България към този момент обгръщат доста области, а една от тях е икономическото развиване. " Нашият главен приоритет в това отношение е основаването на положителни работни места с подобаващи заплати за младите българи, с цел да се върнат те от чужбина или изобщо да не напущат страната. Американските вложения в България през последните 25 години е нещо, с което ние доста се гордеем. Благодарение на тях тук бяха основани десетки хиляди работни места ", разяснява той.

Ерик Рубин добави, че приоритет на Съединени американски щати е да помогне на България да подсигурява енергийната си сигурност. " В това отношение нашата съществена цел е диверсификацията, сподели той. - Така страната ще има достъп до голям брой източници на сила, а конкуренцията ще спомогне за понижаване на цените. Затова ние чакаме с неспокойствие най-важната стъпка - завършването на интерконектора сред Гърция и България. Благодарение на него през идната година в страната ще може да дойде газ от Азербайджан ".

Посланикът на Съединени американски щати означи също, че от началото на миграционната рецесия Америка доста тясно си сътрудничи с България и оказва помощ да опази и подсигурява сигурността на границите си. " Съединени американски щати и България си сътрудничат сполучливо в региона на модернизацията на отбранителните качества, както и във военната област, разяснява Ерик Рубин. - Помагаме също на България, като член на НАТО, да усили оперативната си съгласуемост с останалите страни-членки на Пакта. В тази връзка страната се нуждае от съвременно военно съоръжение, съвместимо с НАТО, тъй че българските военни да вземат почтено присъединяване в взаимни интервенции, както и да отбраняват родината си ".

Американският посланик разкри също, че се гордее със съдействието с България в региона на запазването на културните и исторически полезности, както и в областта на образованието.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР