Време е за голямото шоу в Лондон! Карлос Алкарас и

...
Време е за голямото шоу в Лондон! Карлос Алкарас и
Коментари Харесай

Новак Джокович срещу Карлос Алкарас - анализи, очаквания и коефициенти

Време е за огромното шоу в Лондон! Карлос Алкарас и Новак Джокович ще излязат този следобяд в конфликт за трофея на Уимбълдън и самоуверено можем да кажем, че дуелът дава обещание да се трансформира в следващия тенис театър сред двамата най-хубави играчи сега, който ще се трансформира и в двубой за първата позиция в международната класация. Джокович играе за спечелването на осми трофей на " свещената трева ", с който ще изравни върха на Роджър Федерер по този индикатор, както и 24-та купа в историята на Големия шлем.

Алкарас пък ще опита да завоюва първия си трофей на най-стария тенис шампионат, като постави завършек на изключителната доминация на сърбина в Лондон, който непроменяемо победи в последните 4 издания на конкуренцията и няма загуба на централния корт от 2013 година насам. Битката сред двамата ще започва в 16:00 часа българско време, а дано с вас да поразсъждаваме по какъв начин всеки от тях би могъл да доближи до триумфа:

Съперничество:

Досега двукратният първенец и испанецът са се срещали два пъти, като имат по една разменена победа. Началото на съперничеството им бе сложено през предходната година на Мастърса в Мадрид, когато Карлитос надви след тайбрек в третия сет в полуфиналната фаза. Втората среща посред им пък се състоя доскоро повече от месец, защото двамата се изправиха един против различен в полуфиналите на Ролан Гарос. В първите два сета имахме опция да се насладим на обилие от първокласни разигравания, преди 20-годишният тенисист да крампира при започване на третата част, след което просто не съумя да остане конкурентен на именития си съперник и сърбинът надви в 4 сета.



Какво би могло да изведе Карлос Алкарас до триумфа?

Носителят на трофея от US Open разполага с един от най-хубавите кик сервиси в тениса, посредством който е кадърен да затрудни съществено даже човек с ретурите на неговия сегашен противник. Ноле е неоспорим доминант във връзка с посрещането в историята на тениса, само че има компликации, щом топката е ориентирана към неговия бекхенд и се подвига над равнището на раменете му.

Тогава нормално ще последва относително пай ретур, а младокът е в положение да приключва топката непрестанно посредством бързи комбинации, пласирайки уинър още след втория удар. Водачът в схемата би могъл също по този начин да прибягва до промяна на темпото с високи дълбоки топки, които биха му дали опция да нападна мрежата, където се усеща извънредно убеден в личните си благоприятни условия.

Условията също са сериозен бонус за ибериеца, тъй като кортът ще му разреши да има нужното време, с цел да господства с безпощадния си форхенд и изцяло да задава темпото на игра. Вариацията на Алкарас е друго негово съществено преимущество. Категорично международният номер едно е състезателят с по-разнообразна селекция от удари и обича да рискува тъкмо в моментите на най-сериозно напрежение.



Това е радикално друг метод с този на по-опитния тенисист, защото той просто се трансформира в една стена за връщане на топки, която не може да бъде преодоляна, само че Карлитос несъмнено не е тенисист, чийто тенис е изцяло едноизмерен и може да изненада Джокович с къси топки и офанзиви към мрежата във всеки един вероятен миг.

Къде се крият преимуществата на Новак Джокович?

36-годишният деец е изиграл 8 финала на Уимбълдън, до момента в който това ще е едва дебютна поява в толкоз напреднала фаза на Шампионата за неговия конкурент. Все отново нямам доверие това да е чак толкоз сериозен
бонус за Джокович, тъй като Алкарас към този момент е " мейджър " първенец и десетки път ни е потвърдил по какъв начин не се опасява от най-големите провокации в спорта.

Седемкратният първенец би могъл да заимства метода на Яник Синер, защото точно италианецът се явява евентуално най-тежкият противник до момента в кариерата на Алкарас, а Джокович и Синер имат много сходства в играта си. Балканецът би трябвало да се опита да е доста по-агресивен от нормално, отнемайки от времето за реакция на топ поставения.

Испанецът се усеща доста по-комфортно, когато води играта и необезпокоявано може да извършва своя форхенд с необятен размах, единствено че Ноле би трябвало да отстрани това негово преимущество и да се старае разиграванията да бъдат неутрални. По този метод мощта на по-високоранкирания състезател ще бъде в огромна степен обезвредена и той ще търси нападателни продължения от извънредно неизгодни позиции на корта, което ще докара до сериозен брой непредизвикани неточности от неговата ракета.



Определено сърбинът има преимущество в най-важната категория, а точно комбинацията сред сервис и ретур. Джокович би трябвало да печели повече лесни точки с началния си удар, както и да вкарва повече топки в игра, щом застане на линията за посрещане, а това може да направи разликата при толкоз изравнени сили на корта.

Очаквания и коефициенти:

Преди началото на шампионата, то имах своите запаси към това, че Алкарас би имал късмет против Джокович в мач на трева, макар че международният номер едно завоюва купата в Куинс. Това се дължеше на невероятната серия от четири следващи трофея от страна на сърбина на Уимбълдън, както и на в пъти по-големия му опит върху настилката. Младокът обаче вдигаше равнището с всеки един минал мач в конкуренцията и в последните два мача не даде нито сет на състезатели от ранга на Холгер Руне и Даниил Медведев, а това ни демонстрира, че е подготвен игрово за предизвикването от другата страна на мрежата.

Все отново за мен опитът би трябвало да вземе превес в днешната битка на корта, тъй като испанецът в никакъв случай не е играл край на Уимбълдън, а и евентуално има прекомерно огромен почит от 23-кратния " мейджър " първенец, както стана видно от срещата им на Ролан Гарос, тъй че моята е прогноза е за 4-сетова победа в интерес на Джокера.

Букмейкърите също дават известно преимущество на Джокович, предлагайки коефициент от 1.53 за негов краен триумф, до момента в който ставката на испанеца демонстрира 2.62, въпреки че тези предварителни прогнози не са гаранция за развиването на срещата и ние се надяваме, че ще станем очевидци на едно незабравимо тенис представление, което вие ще може да наблюдавате на нормалните линкове в Tennis.bg!

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР