“Време е за голяма инвестиция, “До две седмици идват –

...
“Време е за голяма инвестиция, “До две седмици идват –
Коментари Харесай

Иде ли "Фолксваген"?

“Време е за огромна инвестиция ”, “До две седмици идват ” – с такива реплики министър председателят Бойко Борисов намекваше, че има огромни шансове бордът на VW ( “Фолксваген ”) да избере България (Раковски или Кремиковци) за място на новия си цех за сглобяване на коли от разнообразни марки. Настоящият и някогашният президент сблъскаха отзиви. Имаше взаимни заклинания да си мълчим, с цел да не изплашим вложителя, несъмнено е имало и почукване на дърво и други ритуали.

В уречения ден – 14 май, обаче пристигна новината, че решението на “Фолксваген ” се отсрочва до октомври. Всъщност на 14 май се организира общото заседание на акционерите на компанията. А съвещанието на борда бе извършено предходния ден. То взе значими решения, измежду които и да стартират съответни договаряния за новия цех (Mehrmarken-Werk) на VW в Европа. 

Това, наподобява, не е добра вест за ръководещите, които разчитаха позитивен сигнал от Волфсбург да повдигне духа на гласоподавателите, както и за притежателите на терена в Кремиковци, в чиито проекти може да не е влизало отсрочване за след юни.

Как да тълкуваме това решение?

Първо. Има прелъщение да се търси политически подтекст.

 

Инвеститорите не обичат политическата неустойчивост,

 

а държавното управление на Бойко Борисов бе мощно отслабено след серия от кавги и оставки (последната – на земеделския министър Румен Порожанов, пристигна след решението на VW). Толкова огромна инвестиция (за 1.4 милиарда евро) несъмнено изисква политически гаранции, а съгласно неофициална информация ще се договаря и за държавна помощ (пари, които би трябвало да бъдат отпуснати от държавното управление, което и да е то).

Но ние не знаем дали изразът “отлага ” въобще е подходящ, или VW следва личния си график. Една догадка, до която доближаваме след впечатляващо сбита замяна на имейли с представителя на VW, e, че на 13 май е трябвало да бъдат утвърдени местоположението или локациите, с които да се водят договаряния, само че немската компания е предпочела да не афишира тази шортлиста.

На този стадий не знаем кои са " останалите местоположения " (в британската версия – remaining locations). Дали това са единствено България и Турция, или Румъния и Сърбия към момента са в конкуренцията? В изказванието, че изборът сред България (Раковски) и Турция (Измир) е на немски медии като DPA и “Ханделсблат ”, няма нищо публично.

Прави усещане разминаването в предварителните информации – някои оповестиха 14 май като най-ранната допустима дата за избора, други внушиха, че тогава ще бъде взето окончателното решение, и изказванията, че в конкуренцията са останали единствено България и Турция, способстваха за упованието, че развръзката е близо.

Правителството може да бъде признателно на този, който го посъветва да не приказва доста преди 14 май, тъй като тогава можеше да се види, че основни негови членове не са наясно с процедурите (как другояче да разбираме изказванието, че решението ще се вземе на 14 май, когато заседава общото заседание на акционерите?). Предишните упования бяха стратегическата инвестиция да бъде оповестена на съвещание на борда през ноември 2018 година, след това през март 2019. Следващото съвещание е през октомври.

От сбития коментар на VW излиза наяве единствено, че съответни договаряния занапред ще се водят. Това

 

може да включва задължения

 

за изграждането на довеждаща инфраструктура и държавната помощ.

Второ. Внушенията, че решението ще се вземе на 14 май и единствено тогава, наподобява, изначално са били спекулативни. Всъщност от предварителната информация на VW не следва, че за 13 май е бил плануван финален избор на нова локация. В изявлението си пред акционерите основният изпълнителен шеф Херберт Дийс сподели, че през последните месеци е бил изработен цялостен обзор на евентуалните местоположения и е взето решение да стартират съответни договаряния с останалите местоположения. Това допуска да е осъществена някаква предварителна селекция. Дийс заяви още, че изборът ще се управлява от Оливер Блуме, който дава отговор за марката Porsche (въпреки че построяването на нов цех е стимулирано от натоварването на мощностите на заводите, произвеждащи ŠKODA, на 120% и се допуска, че ще стартира тъкмо с тази марка, както и със Seat).

Ако българското държавно управление не си е давало до момента сметка, че договарянията могат да бъдат дълги, време е да го осъзнае.

Трето. Известно е, че

 

авторитетните немски профсъюзи бяха срещу

 

преместването на производството от чешкия град Касини (Чехия ще поеме сглобяването на " Пасат " и други коли от Германия). Синдикатите са мощно обезпокоени, защото проектите на VW, свързани с прекосяване към произвеждане на електрически автомобили, ще лишават 5000-7000 работни места - електрическите автомобили изискват с 20 до 30% по-малко работна мощ. В новия цех в България, Турция или Румъния ще бъдат отворени 5000 работни места. Германските профсъюзи настояха вместо нов цех да се преоборудват съществуващи индустриални мощности. Те все пак смекчиха опасността да наложат несъгласие върху нов цех против обещанието за опазване на работни места до 2028 година Представители на работещите вземат участие в борда и според Блумбърг имат по-голяма тежест от акционерите, тъй че решение за нов цех евентуално ще върви в комплект с други обещания за работни места. Обявеният нов цех, в който ще бъдат заети 700 души (виж долу), е такова заричане и той се поддържа от синдикалните водачи. Но има и предизвестия, че компанията изтощава финансовия си потенциал поради прехода към произвеждане на електрически автомобили и съпътстващата ги инфраструктура. Дизеловият скандал към този момент струваше 30 милиарда евро на VW.

Четвърто. Важно е

 

по какъв начин България ще се впише в трансформацията

 

на европейската (автомобилна) промишленост, от която VW e част. Пред акционерите Дийс приказва най-вече за дигитализацията на бизнеса, за прекосяването към електрически автомобили, за климатичните промени. На съвещанието си на 13 май бордовете на немската група взеха значими решения като това да влагат 1 милиарда евро в нов цех за акумулатори. Това е основно за второто потомство електрически автомобили. Сега компанията разчита на импорт от страни като Южна Корея. За електрическите автомобили от новото семейство ID, чието произвеждане с ID.3 би трябвало да стартира в Цвикау в края на 2019 година, VW купува батерийни кафези от завода на корейския производител LG Chem в Полша. Новият цех е единствено началото. Предвид рестриктивните мерки на немското законодателство, изискващо потребление на ВЕИ, групата може да обмисли и други решения. Тя към този момент се сплоти с шведския производител на акумулатори Northvolt, с цел да продължи с построяването на батерийни кафези в Европа. За тази цел те се съюзиха с други сътрудници от общо седем страни - членки на Европейски Съюз, в консорциум, наименуван Европейски съюз на батериите.

В по-широк проект производството на батерии (не единствено за електромобили) е стратегически приоритет и източник на конкурентни преимущества, както и решение на някои от настоящите проблеми в енергийния бранш (свързани с ВЕИ, балансиращия пазар и т.н.). Подобни стратегически планове са подкрепяни от Европейска комисия (заедно с микроелектрониката), само че не се загатват в нито един държавен документ у нас. Други страни като Полша и Словакия са по-активни. И това е единствено един образец.

Българските ръководещи са доста надалеч от концепцията за промяна на промишлеността. Фактът, че да приемем производството на старите генерации коли е таванът на опциите ни, изпъква изключително мощно пред новата визия на VW.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР