Време е централните банки по света да променят политиката си

...
Време е централните банки по света да променят политиката си
Коментари Харесай

Как централните банки бавно, но сигурно тласкат света към нова финансова криза

Време е централните банки по света да трансформират политиката си на парични тласъци! И незабавно давам три аргументи за това:

Първо - те са доста скъпи
Второ - те са извънредно неефективни
Трето - те основават финансови балони
Както предизвестява гениалният вложител Уорън Бъфет - научавате кой плува гол, когато тълпата излезе от водата. А тълпата може и скоро да стартира да излиза от водата.

Негативните последици от облекчените парични политики на централните банки по света са известни от дълго време. Но може би най-сериозна измежду тях, е въздействието им върху банките. Всички видяхме какво се случи с Deutsche Bank, след години на слаби резултати и несъразмерни разноски.

Главният изпълнителен шеф на UBS Group AG бе един от многото специалисти, които показаха паника от всеобщото облекчение на централните банки по света. Политика, която води финансовите пазари към нови исторически върхове.

" Ще проследявам доста, доста деликатно по-нататъшното повишаване на салдото на централните банки, " сподели Серджо Ермоти в телевизионното изявление в Bloomberg, по-рано този месец. " Ние сме в риск да забележим балон при активите ".

Със забавянето на международния напредък, централните банки бяха принудени да извърнат курса си, откакто през последната година доста от тях направиха старания за стягане на паричната си политика (най-сериозните ограничения в тази тенденция предприе Фед).

Председателят на Федералния запас Джером Пауъл и неговите сътрудници, към този момент понижиха равнищата на лихвите с четвърт %, като пазарът залага за още две понижения на лихвите през тази година. В същото време ЕЦБ още веднъж е на прага на повече тласъци.

За вложителите, политиката на централните банки е нещо положително, което подхранва ралито на финансовите пазари. Това увеличи търсенето на рискови активи. Индексът Stoxx Europe 600 се увеличи с 13% през първата половина на годината, което бе най-хубавата му възвращаемост за шестмесечен интервал от 1998 година насам.

Облигациите също нарастнаха, разследване на залозите за облекчение на паричната политика, което докара до рекорден размер на дълга с негативна рентабилност. Това задейства една серпантина, в която вложителите в търсене на по-висока рентабилност се насочват към по-рискови активи...

Макар че е мъчно да се пресъздават преди да се спукат, евентуални финансови балони могат да се оформят на международния пазар на облигации, където 13 трилиона дълг предлага негативна рентабилност за вложителите. От него 1.3 трилиона $ са ипотечни облигации на горещи имотни пазари, като Нова Зеландия и Канада.

Федералният запас на Съединени американски щати и останалите централни банки по света, единствено се пробват да поддържат икономическия напредък и да подтикват инфлацията. Но политиката им на ниски лихви и тласъци изпомпва цената на активите, които към този момент са богато оценени.

Ето някои класове активи, които към този момент притеглят вниманието във връзка с рисковете свързани с тях:

Ливъриджните заеми

Малко пазари провокират по-голяма угриженост, в сравнение с заемите с потребление на финансов лост, желани от фирмите и наричани " боклучави заеми ". С тези средства корпорациите финансират всичко - от изкупуване на частен капитал до дивиденти на акционерите.

Дългът - директно или посредством секюритизирани артикули - нормално се оказва в ръцете на взаимни фондове, пенсионни фондове, застрахователи и други институционални вложители, които са привлечени от високата му рентабилност.

Но ливъриджните заеми, надхвърлящи 1 трилион щатски $ единствено в Съединени американски щати, помогнаха за увеличение на скока в корпоративната задлъжнялост. Изследователската компания Covenant Review пресмята, че фирмите, които ги употребяват за финансиране на изкупувания и придобивания, виждат по какъв начин заемите им набъбват до 7.7 пъти облагите им преди лихви, налози и обезценка. Преди четири години това съответствие бе 5.5 пъти Ebitda.

С толкоз доста пари, преследващи лимитираното предложение на високодоходен дълг, фирмите съумяха да вземат заеми на по-ниски цени и да извлекат великодушни отстъпки, влошавайки балансите и финансовото си положение.

Частен заем

Ловът на рентабилност също се разля и на други пазари, които в миналото бяха област, доминирана само от банките - кредитирането на дребни и междинни предприятия, без достъп до финансовите пазари. Така наречената частна кредитна промишленост е натрупала почти 766 милиарда $ активи и е в ход да доближи скоро 1 трилион $.

Загубите при частния заем биха могли да заглушат тези на ливъриджнатите заеми при идващото закъснение на международната стопанска система, или дългова рецесия, предвиждат специалистите от UBS. И доста притежатели на частен дълг евентуално ще се нуждаят от ликвидност при по-ниско осъществяване на кредитните позиции по време на идващия спад, осигурявайки опция за вложителите, които имат огромни кешови ресурси, считат от Pacific Investment Management Co.

Зомби компании

Лесните пари оказват помощ за поддържане на някои бизнеси живи, които в противоположен случай биха затворили. Такива компании се дефинират като неспособни да покрият разноските за обслужване на задълженията си от оперативната си облага за нескончаем интервал и имат лимитирани вероятности за напредък. Сега те съставляват към 6% от нефинансовите акции в развитите стопански системи, съгласно Банката за интернационалните разплащания.

Делът на американските компании с дребен потенциал без облага възлиза на 32% в края на май, което подхожда на най-високото равнище от международната финансова рецесия, демонстрират данни от Leuthold Weeden Capital Management.

Държавният дълг

Дори някои от най-рисковите държавни облигации в Европа се покачиха до невиждани равнища. Гърция, която извърши най-голямата метаморфоза на дълга в историята, единствено преди няколко години, в този момент има рекордно ниски разноски по заеми, като доходността по 10-годишния си индикатор предходната седмица падна под 2%.

Италия видя доходността на двугодишните си облигации да премине на негативна територия при започване на този месец, а тази по десетгодишната облигация бе понижена на половина от над 3% по-рано тази година.

Въпреки че политическите опасности са намалели и в двете страни, те към момента носят голям дълг, който е плашил вложителите в предишното, както се наблюдаваше при скока на италианската рентабилност през май предходната година, когато ликвидността се изпари.

Европейски заем

Дори някои боклучави облигации се търгуват на равнища, където вложителите би трябвало да заплащат за привилегията да ги държат. Броят на тези скъпи бумаги, деноминирани в евро и търгуващи се с негативна рентабилност, в този момент е 12, сочат данните, събрани от Bloomberg. В началото на годината нямаше такива.

Така наречените " вложители туристи " - които нормално купуват заеми с по-висок рейтинг - също търсят активи в допълнение по-надолу по спектъра на качеството на облигациите, за по-добра възвръщаемост.

Европейските фондове с висока рентабилност притеглят приток на активи за седма поредна седмица, в общ размер на 3.5 милиарда евро (3.9 милиарда долара).

Акциите

S&P 500 търгува при равнища 17 пъти плануваната за идната година облага, макар политическата неустановеност и комерсиалната война с Китай. Макар че това число може и да не наподобява доста висока, вложителите е добре да имат поради, че обичайно то е достигало 25 по време на пазарни върхове и преди " пукането на финансови балони ".

Някои видни ветерани от Уолстрийт предизвестяват, че се построяват опасности в избрани браншове.

Роб Арнот, създател на Research Affiliates LLC, неотдавна маркира огромните технологии като евентуален джоб. Акциите на FANG - Фейсбук Inc., Amazon.com Inc., Netflix Inc. и компанията майка на Гугъл - Alphabet Inc. са нарастнали с 1167% от 2013 година, или 10 пъти повече от S&P 500.

Имотите

Анализ на Bloomberg Economics този месец откри, че пазарите на парцели в Канада и Нова Зеландия са най-уязвими от промяна в цените на жилищата. Австралия, Норвегия, Швеция и Обединеното кралство също провокират терзание съгласно " таблото за ръководство на жилищния балон ", което регистрира съотношението на цените на жилищата към наема и приходите, както и цените, поправени по отношение на инфлацията, и заемите на семействата.

Според изследванията на UBS пазарите по света, които демонстрират характерности, сходни на балон, сега включват Хонконг, Мюнхен, Торонто, Ванкувър, Лондон и Амстердам. В доста области цените бяха подтикнати от вълна от вложители, купуващи парцели чартърен в търсене на по-добра възвращаемост.

Тоест, става известно, че по подигравка, политиката на централните банки, която другояче е ориентирана към основаване на непоклатимост и стимулиране на растежа, може да се окаже един от факторите с най-голяма тежест за образуване на някои от идващите финансови балони, пукането на които да доведат до следващата рецесия.

Междувременно, валутният пазар алармира, че предстоящите кръгове от парични облекчения надали ще създадат изключително огромни промени, в среда на настойчиво ниска инфлация, съгласно анализаторите на от BofA Merrill Lynch Global Research.

" Това евентуално е огромен проблем, защото валутният курс е значим, в случай че не главният канал, посредством който облекчаването на паричната политика се чака да повлияе на инфлацията и инфлационните упования през днешния ден ", пишат анализаторите. " При към този момент съществуващите доста ниски лихвени проценти - 1/3 от пазара на държавни облигации и 1/4 от общия пазар на облигации, оферират негативни приходи. По-нататъшно намаляване на доходността, надали ще има огромно значение за действителната стопанска система ", се споделя още в направения разбор.

Защо валутният пазар не реагира?

Анализаторите виждат две вероятни аргументи. Първо, когато всички централни банки облекчават, те просто взаимно обезвреждат дейностите си.

При това " неприятно равновесие " всички те приключват с разхлабени парични политики, само че без смяна в цената на валутите си. Това значи, че те просто поддържат цените на активите, без да засягат действителната стопанска система, рискувайки да основат балони в бъдеще.

Второ - валутният пазар може да е сигнал, че по-нататъшното облекчение на паричната политика няма да повлияе на действителната стопанска система и затова е излишно, считат още анализаторите на BoFA.

Теодор Минчев, money.bg

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР