Време е основните партии да се върнат към идейните си

...
Време е основните партии да се върнат към идейните си
Коментари Харесай

Мнения Daily - Популизмът успява с идеологически промискуитет

Време е главните партии да се върнат към идейните си основи. Още по тематиката
Мнения Daily - Скопие е на път да изпусне своите 15 мин. популярност

И още: Кибиците и сеирджиите спънаха Македония; Влизането в ядрото на Европейски Съюз ще преоснове българската държавност
2 окт 2018
Мнения Daily - Дано македонците осъзнават какво е заложено на карта

И още: Доброто ръководство се нуждае от надзор над властимащите; Преден пост на Ердоган в Германия
1 окт 2018 Политически миш-маш

Популизмът съумява с идеологически промискуитет

От коментар на политолога Даниел Смилов за " Портал Култура "

Популизмът е елементарна идеология, която опълчва народа на елита: хората са постоянно прави, а елитът би трябвало да ги слуша. Това е базовата демократична идеология. Тя може да докара както до посланичество, изразяващо мнението на народа, по този начин и до тирания на болшинството.

Популистката " гражданска война " – изборните победи на политически сили, които не можем да опишем по различен логичен метод, с изключение на като популисти – повдига един главен въпрос. Защо тази семпла, простовата идеология измести по-сложните разновидности на лявото и дясното в Европа и Северна Америка? Къде отиде социалдемокрацията, какво се случи с християндемокрацията, за какво не работи консерватизмът на Тачър и Рейгън?

И в действителност, фигури като Орбан, Ципрас, Фарадж, Салвини, Тръмп, Сидеров и така нататък не могат да бъдат избрани нито като консерватори, нито като християндемократи, нито като социалдемократи. Техните възгледи са комплицирана и спорна амалгама от тематики, идващи от разнообразни, от време на време несъвместими идеологии.

В този смисъл възходът на популизмa е може би просто рецесия на обичайните идеологии, в която демокрацията прибягва до своята най-базова теория: волята на хората би трябвало да се следва, без значение каква е тя.

Успехът на популизма се дължи частично на неговия идеологически промискуитет – той взема детайли от другите други идеологии и ги комбинира по непредвидени способи:

– Популизмът е " ляв ", доколкото се стреми да отбрани ползите на междинния гласоподавател и служащите против имигранти и конкуренция от чужбина. Той резервира техните права и привилегии, както те са познати от страната на благоденствието.

– Популизмът е " десен ", доколкото не подвига налозите, а се стреми да трансферира тежестта за публичните стратегии върху имигранти, задгранични данъкоплатци, малцинства.

– Популизмът е " десен " и тъй като доста постоянно е " християнски ", само че не в универсалисткия смисъл на това обучение, а като характерна, изключваща еднаквост. Докато за християндемократа християнството е най-универсалната рамка, в която всички могат да съжителстват, за популиста то прави невероятно общуване с мюсюлмани, араби, цветнокожи, полови малцинства и така нататък

Заради тази частична мимикрия на популизма като нещо друго, той има последователи във всички лагери. У нас Орбан получи утвърждение и от Корнелия Нинова, и от Сидеров, и от Борисов. Това утвърждение просто демонстрира, че популисткият миш-маш е направил от нашата партийна система жълта лепкава примес с не изключително изтънчен усет.

Време е главните партии да се върнат към идейните си основи и да бъдат по-взискателни и сериозни към тези, които разчитат на популистки тюрлюгювеч, с цел да ловят гласоподаватели. И това е огромната покруса на " лявото " и " дясното " в Европа, и изключително в източната ѝ част. И двете са се отказали да се държат отговорно по отношение на концепциите си, да ги отстояват, даже когато са краткотрайно непопулярни.

---------- Фандъкова е единствено винтче в системата.

Старее, само че не пораства

Жълтите павета няма по какъв начин да са равни

От коментар на някогашния дипломат в Русия и енегиен съветник Илиян Василев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Юлия Лазарова
Как да имате качествени поправки в София или където и да е, когато от 1 лев, който Вие давате през налозите и бюджета, действително се влагат под 40 стотинки. Затова има евтини планове, има евтини материали, евтини технологии, спестени като качество и количество вложени запаси. За да се изхранва КОРУПЦИЯТА.

Как да бъде еднакъв паважа, когато изпод учредена е " мека ", компрометирана откъм дренажни качества още на равнище план? Цялата логичност въобще да се вършат тези поправки е не с цел да реши проблем в инфруструктурата на София, а да се генерират едни парични потоци, които да създадат неколцина хора по-богати. За това потеглят единствено планове, които авансово " разпределени ".

Не са единствено изпълнителите отговорни, тъй като, без да дават, не получават поръчки. И защото не те дефинират посоката и темпото, а политиците - се длъжни да играят по свирката им, в случай че желаят до оцелеят. И получавате това, което виждате в центъра на София. Сега следва спешен пиар от Следствен отдел към окръжна прокуратура. А цялото внимание на обществото ще бъде ориентирано от медиите към изпълнителя, който ще бъде бушон, само че ще избави задкулусието и политиците-поръчители.

Сравнете паваж в немски град и в София - няма нищо общо. Веднъж изработен, там не го гледат десетки години. И не е доста по-скъпо, просто не се краде. Тук още на първата година стартират поправки и щитът на общината е, че обектът е в гаранция?! И по тази причина все ремонтират центъра във всеки български град, само че в никакъв случай не се стига да крайните квартали.

Как да намериш по-странно оправданение от това че ще глобим компанията и обекта е в гаранция? Примерно купувате си кола и тя се скапва и незабавно попада в сервиз. Вие нямате кола и се утешавате, че е в гаранция. Ценности...

Фандъкова е лицето, само че тя е единствено винтче в системата. Изобщо не е в положение да я промени. Затова като излезе пред Вас и я погледнете - една такава нежна, слаба жена - сте подготвени да й простите. Те за това са я сложили на това място, с цел да внушава жалост и състрадание, с цел да им върви далаверата.

--------
Дългото прощаване с немския канцлер ще има огромно значение за Европа.

Auf Wiedersehen

Залезът на Меркел ще остави вакуум в Европейски Съюз

От коментар на Файненшъл таймс. Преводът е на Българска телеграфна агенция.

[Reuters]
Меркел не наподобява да е изправена пред непосредствена опасност от протест и има доста неща, за които да чества: мощна стопанска система, претъпкана държавна хазна, бързо намаляващ народен дълг. Но идните месеци крият голям брой клопки. ХСС се готви за най-лошия си резултат на провинциалните избори в Бавария на 14 октомври, което единствено може да го направи по-непокорен сътрудник. Две седмици по-късно ХДС може въпреки всичко да понесе тежко проваляне в провинция Хесен. Екстремистите ще се опитат да се възползват от враждебната реакция против миграционната политика на Меркел на европейските избори следващата година.

Отслабването на престижа на канцлерката ще направи по-трудно подготвянето на равен преход към нов водач. Тя, наподобява, има поради правоприемник, откакто сложи някогашната министър-председателка на провинция Саар Анегрет Крамп-Каренбауер, наричана от немските медии " дребната Меркел ", за партиен секретар тази година. ХДС има потребност от открита конкуренция, само че ще желае да избегне нараняваща борба сред умерените към Меркел и твърдите консерватори.

На други места в Европа може да наподобява объркващо, че Германия е погълната от дребни вътрешни разногласия във време на ненадминато въздействие и благополучие. Но дългото прощаване на Меркел има огромно значение за Европейски Съюз, който е все по-поляризиран сред демократични и националистически политически сили. Отслабването на нейната власт ще остави вакуум, изключително в този момент, когато френският президент Еманюел Макрон се сблъсква с компликации вкъщи, въпреки че други също по този начин ще съзрат комфортна опция за смяна на метода, по който работи Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР