Време е грешката да бъде поправена. Закриване на специализираното правосъдие,

...
Време е грешката да бъде поправена. Закриване на специализираното правосъдие,
Коментари Харесай

Сбогуване с Иван Гешев. Оживява пернишката история…

Време е грешката да бъде поправена.

Закриване на профилираното правораздаване, разформироване на настоящия Висш правосъден съвет, промяна на управлението на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) и реформирането й, бърз избор на нов Инспекторат към Висш съдебен съвет.

За това се договориха " Продължаваме промяната ", " ИТН, Българска социалистическа партия и " Демократична България " при договарянията в бранш " Правосъдие ". Четирите политически сили започнаха през днешния ден диалозите за сформиране на държавно управление по секторни политики.

По въпроса за предварителното премахване на настоящия основен прокурор Иван Гешев те взеха решение да изискат групово оставката му.

" Бих се радвал основният прокурор самичък да си подаде оставката, с цел да не се занимаваме с него. Надявам се, че и той гледа сега и е схванал, че е пристигнало време за смяна и знае по кое време е пристигнало времето да се отдръпна ", разяснява съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

Гешев не е гледал, тъй като бе ангажиран да показва новият началник на Апелативната профилирана прокуратура Ивайло Ангелов.

На 16 октомври 2013 година прокурорът от Софийската градска прокуратура Иван Гeшев е бил командирован скоропостижно за три месеца в Окръжна прокуратура Перник. Причина била, че е отказал да съгласува обвиняването на енергийния необут Богомил Манчев. Заповедта, стимулирана като " служебна нужда ", е била издадена на 16 октомври, десетина дни откакто Манчев беше притеглен като обвинен.

Въпросното изпращане на Гешев в глуха линия и до през днешния ден тъне в мъгла. Защо основният прокурор по това време Сотир Цацаров подхваща такава стъпка?

От „ Капитал “ са се свързали с Гешев тогава да разяснява случая, само че той изрично отхвърля, като споделя единствено, че чака при започване на идната година да се върне в столицата.

И се връща.

През пролетта на 2014 година стартират дейностите против КТБ. Изведнъж Гешев се трансформира в доста значима фигура, тъй като точно той става наблюдаващ прокурор в следствието и делото „ КТБ “. Това го изстрелва в Специализираната прокуратура като неин началник, след това става зам.-главен прокурор, след което заема поста обвинител №1. Шеметна кариера нелогична за мнозина, само че най-вече за негови сътрудници, осведомени с правните му (не)знания и образованието му в школата в Симеоново на Министерство на вътрешните работи.

Всякакви клюки съпътстват ракетното изстрелване на Гешев. Един от тях е обвързван със среща на Гешев с медиатор на задкулисието. Станала е пред постройката на СГП. Гешев получил плик от този човек, само че за зла орис камерите запечатали „ събитието “. Кадрите стигнали до Цацаров, който буен и показал яростно Перник без да се замисли. Гафът обаче спечелил на Гешев доверието на задкулисието, което било проводило плика и единствено след месеци той се явил на самобитен тест – делото „ КТБ “, в което той дава всичко от себе си… Последва бруталната проява снасилието против кметиците на " Младост ", чиито живот той съумя да съсипе за да потвърди какъв герой против корупцията е.

Да, пернишката история е единствено слух, само че у нас доста клюки в един миг се оказват истина. Дали този е от тях? Предстои да узнаем.

Има и други, не по-малко любопитни и предполагащи разлъка освен с поста, само че и със свободата. Много повече от тях обаче е публичната непоносимост към този човек, ясно демонстрирана по време на миналогодишните митинги. Вече и политически сили се соилидаризират с тази непоносимост.

Витали Роник

П.П. Запознати с кариерната сага на Иван Гешев настояват, че пернишкият сюжет е единствено част от поредност други истории с компроматен заряд. Дали?...
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР