Време е Европейският съюз да се запита дали дългосрочният договор,

...
Време е Европейският съюз да се запита дали дългосрочният договор,
Коментари Харесай

проф. Петер Филцмайер: В силни национални държави или в силен съюз искаме да живеем

Време е Европейският съюз да се запита дали дълготрайният контракт, който сме сключили въз основа на споделени полезности, е към момента годен и значим за всички участници. Този въпрос сложи австрийският политолог проф. Петер Филцмайер, интервюиран от БНР.

" Отново въпросът е дали желаеме да живеем в мощни национални страни, или желаеме мощен съюз, формиран от национални страни. Мисля си, че Европейският съюз дълго време беше в своята розова фаза на илюзиите, а през днешния ден се разсънва и си задава въпроса желаеме ли въобще този Европейски Съюз? ", разяснява проф. Филцмайер.

" Ако Европейски Съюз е наднационална организация, тогава би трябвало да сме съгласни с това, че съгласно Лисабонския контракт националните страни се лишават от избрани пълномощия и ги преотстъпват на Брюксел. Не споделям обаче, че това е вярното решение. В момента не може и да се мисли за това националните страни да се съгласят да трансферират решението за равномерното разпределение на бежанци на Брюксел. Първият, който ще скочи против това, е Виктор Орбан и с това ще постави завършек на всевъзможни следващи договаряния ", сподели австрийският политолог.

По думите на проф. Петер Филцмайер австрийският канцлер Себастиан Курц може да свърже всичко с миграцията.

Припомняме, от 1 юли 2018 година Австрия пое ротационното председателство на Европейския съвет.

" Себастиан Курц доста вярно усети настроенията в Европа, които доведоха до смяна в политиката през последната една година. Курц може да свърже всичко с миграцията ", сподели австрийският политолог.

Той посочи, че няма поради единствено тематиката сигурност. " Много хора у нас асоциират чужденците с престъпността. Говоря и за обществения аспект, тъй като съгласно Курц бежанците, които получат статут в Австрия, получават и правото да работят, а това ще промени обстановката на трудовия пазар. Същото се отнася и за източноевропейците, които работят в Австрия. Правителството желае да редуцира детските надбавки за децата им, които в множеството случаи не живеят в Австрия. Така Курц с лекост свързва тематиките миграция, сигурност и обществено подкрепяне ", изясни проф. Филцмайер.

Политологът проф. Филцмайер напомни, че преди измененията Австрия бе мост сред Изтока и Запада.

" Австрия дълги години резервира неутралитета си. Днес това към този момент не е напълно по този начин. Напоследък държавното управление търси и намира непосредственост с Вишеградската четворка, изключително в миграционната политика. По доста други тематики обаче Австрия е доста по-близо до западноевропейските страни и има общи ползи с тях, като един от чистите платци в бюджета на Европейския съюз. Така че сме привикнали да хвърляме мостове. Въпросът е дали това може да е сполучливо и трайно по време на едно шестмесечно председателство ", добави проф. Филцмайер.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР