Време е да обърнем внимание на прекрасния зеленчук: целина. Целината

...
Време е да обърнем внимание на прекрасния зеленчук: целина. Целината
Коментари Харесай

Чаша сок от целина намалява хипертонията и кръвната захар

Време е да обърнем внимание на прелестния зарзават: целина.

Целината е член на семейство Сенникоцветни, известна е със способността си да пораства до височина 16 инча. Нейните стъбла са хрупкави и нормално се употребяват за подготвяне на салати или супи.

Целината има солен усет, което значи, че сокът от нея необикновено се съчетава с по-сладки плодови сокове, тъй че дано ви разкрием повече за нея и нейната невероятна сила!

Хранителни изгоди

Листата целина са богати на витамин А, а стъблата ѝ са отличен източник на витамини В1, В2, В6, С, калий, калций, магнезий, фолиева киселина, фосфор, желязо, натрий и незаменими аминокиселини.

Сокът от целина осигурява огромно количество фибри, което спомага за придвижването на червата. Този зеленчук съдържа естествен органически натрий (сол), който е извънредно важен за нашия организъм.

Натрият в целината е изцяло безвреден даже за чувствителни към солта хора. Тази сол не е като трапезната сол, която може да бъде доста нездравословна за хората с високо кръвно налягане.

Ползи за здравето

Целината постоянно е била свързвана с намаление на кръвното налягане. В композиция с други сокове, тя може да обезпечи доста други изгоди и да излекува разнообразни положения. Според последните изследвания целината може дейно да се бори с рака.

Някои от преимуществата на сока от целина са:

Киселинност:

Този супер-здравословен сок съдържа значими минерали, които могат да балансират рН на кръвта в организма, което от своя страна обезврежда киселинността.

Спортисти:

Благодарение на богатите си минерали целината замества изгубените електролити и възстановява тялото, тъй че този сок може да се употребява като отлична напитка след тренировка.

Кръвно налягане:

Целината съдържа органичен натрий, който може да намали кръвното налягане. Редовната консумация на този сок може да понижи кръвното налягане. Този сок съдържа фталиди – съединение, известно със своята дарба да отпуска мускулите около артериите, да уголемява кръвоносните съдове и да разрешава на кръвта да се движи обикновено.

За да получите най-добри резултати, би трябвало да пиете този сок в продължение на 1 седмица, да си починете 3 седмици и по-късно да повторите потреблението още веднъж.

Рак:

Целината съдържа най-малко 8 фамилии противоракови съединения, в това число ацетилен, който предотвратява растежа на туморни кафези. Тя е цялостна с фенолни киселини, които блокират действието на простагландините, които подтикват растежа на туморните клетки. Кумарините пък са известни със способността си да предотвратяват свободните радикали от увреждащи кафези.

Холестерол:

Научно доказано е, че този сок може да намали общия холестерол и LDL (лошия) холестерол.

Черва и рак на стомаха:

Фитохимичните кумарини, съдържащи се в целината, могат дейно да предотвратят образуването и развитието на рак на стомаха и рак на дебелото черво.

Запек:

Целината осигурява естествено слабително деяние и може да облекчи запека. В допълнение, тя отпуска нервите, които са претрупани с лаксативи.

Охлаждане:

В горещите летни дни пийте чаша сок от целина 2-3 пъти дневно сред храненията. Това доста ще нормализира телесната температура.

Диуретик:

Както казахме, сокът от целина е отличен източник на калий и натрий. Този сок може да стимулира производството на урина и да контролира телесната течност, тъй че може да ви помогне за отстраняването на непотребната течност.

Възпаление:

Целината е пълна с полиацетилен, който може да облекчи всички възпаления, в това число подагра, астма, бронхит, ревматоиден артрит и остеоартрит.

Функция на бъбреците:

Целината ефективно отстранява токсините от тялото, като усъвършенства бъбречната функционалност. Освен това тя има способността да предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

Нервна система:

Сокът от целина съдържа органични алкални минерали, които имат успокоителен резултат върху нервната система. Затова е мощно целесъобразен за хора, страдащи от бодърствуване.

Загуба на тегло:

Препоръчва се ежедневно да пиете сок от целина. Това ще ви помогне да ограничите апетита си към храни и сладкиши.

Унищожаване на камъни в жлъчката:

Сокът от целина има диуретични свойства, тъй че е доста потребен за заличаване и елиминиране на камъните в жлъчния мехур.

Съвети за консумация

Ако е допустимо, винаги избирайте зелена целина. Стъблата би трябвало да са плътни, а не увехнали. Съхранявайте целината в найлонова торбичка или в затворен съд в хладилника. Не я съхранявайте на стайна температура прекомерно дълго, тъй като може бързо да увехне.

Забележка:

Целината произвежда собствен личен “пестицид ”, с цел да се защищити от гъбичките. Този предпазен пласт е прочут като псорален. Въпреки обстоятелството, че обезпечава защита за целината, доста хора няма да могат да се оправят с него. Ако имате проблеми с кожата след консумация на целина, това може да значи, че сте чувствителни към псоралени.

Вижте още: Ефикасен лек при болки в коляното, ревматизъм и подагра

Някои хора с ниско кръвно налягане настояват, че целината намалява кръвното налягане. Така че, ако имате ниско кръвно налягане, не забравяйте да избягвайте потреблението на целина. Въпреки това, всичко зависи от индивида, тъй че е доста значимо да слушате тялото си.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР