Време е да наваксате с инвестициите във военна сила. Това

...
Време е да наваксате с инвестициите във военна сила. Това
Коментари Харесай

Бившият командир на НАТО в Европа: Изборът на F-16 ще означава важно дългогодишно сътрудничество

Време е да наваксате с вложенията във военна мощ. Това съобщи в изявление пред Канал 3 някогашният главнокомандващ силите на НАТО за Европа, Филип Брийдлав, който има зад тила си 39 година работа в армията (от 1977 до 2016 г.). Според 63-годишния военачалник редица страни, включително и България, са спрели разширение на бойната си мощност след рухването на Берлинската стена. Още за упованията на НАТО към страна ни и опита на Генерал Брийдлав със самолетите F-16.

- България публично започва договаряния за закупуване на американски изтребители - от позиция на НАТО - какъв брой е значимо това решение?

- Като някогашен пълководец на силите на НАТО в Европа, не съм настоящият, ще кажа, че това е отлично решение и началото на превъзходен развой. За България, да преглежда като опция въоръжаването с доста действен аероплан, доста способна машина във флота си може да бъде единствено положително нещо за командването на НАТО. Защото това не просто ще направи страната оборудвана да отбрани себе си, само че в едно бъдеще - да способства още повече в груповата защита на алианса.

- Още преди няколко години вие заявихте, че освен военната авиация, само че и флотът и сухопътните сили на българската войска би трябвало да бъдат съвместими с оборудването и качествата на НАТО - в този момент първата крачка е направена - какво още би трябвало да създадем, с цел да отговаряме на натовските стандарти?

- Това, което съм споделил е годно и през днешния ден, всички членки на НАТО би трябвало да са способни освен да защитят себе си, само че и общата сигурност на Алианса. Така че това е значима и доста добра първа стъпка, да имаш действен и съчетаем със силите на НАТО аероплан, само че това важи и за флота и сухопътните сили. В общ проект можем да се съгласим всички, че след рухването на стената, при започване на `90-те, огромна част от страните си дадоха нещо като отмора от вложенията във военна мощ, до равнищата които би трябвало. И в този момент би трябвало да наваксваме, виждаме това, и би трябвало да мислим за личната си, само че и за общата сигурност. Осъвременяване е нужно за цялата военна мощност.

- По време на дебатите към закупуването на Ф-16 у нас се чуха доста и опонира отзиви, само че в последна сметка надви точно фактът, че купувайки си аероплан ние си купуваме национална сигурност, тъй като производителят е натовска страна - по какъв начин ще коментирате това?

- Мисля, че би трябвало да поговорим за това какво виждаме в други народи, в предишните 20-30 до 40 години. Много членки на НАТО летяха на F-16, те са в този ангажимент от десетилетия, работят с държавното управление, военните и военновъздушните сили на Съединени американски щати. И тези дългогодишни връзки са доста, доста значими. Така че е доста добре казано - в случай че България вземе сходно решение, освен във въздуха, само че и на земята, с съоръжение от свои сътрудници, това ще значи дългогодишно съдействие, и то доста значимо такова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР