Вредите от пушенето по време на бременността са всеизвестни, но

...
Вредите от пушенето по време на бременността са всеизвестни, но
Коментари Харесай

Пушенето по време на бременност може да причини церебрална парализа на плода


Вредите от пушенето по време на бременността са общоизвестни, само че в този момент към тях са прибавя още една. Според австралийски учени използването на цигари от майката по време на бременността може да аргументи церебрална парализа на плода.

На базата на скотски модели специалисти от Техническия университет в Сидни са открили съществуването на връзка сред цигарите и най-разпространената физическа неработоспособност при децата, написа научното издание „ Сайънс алърт “.

Церебралната парализа се предизвиква от малформация в развиването на мозъка в резултат на нараснала гибел на мозъчни кафези в избрани райони, които контролират придвижването и запаметяването.

Често пъти съответната причина за церебралната парализа остава незнайна, макар че болестта може да бъде провокирано от неналичието на О2 в мозъка.

Именно тук идва тютюнопушенето.

В своето проучване австралийските учени са открили, че когато една майка пуши по време на бременност тя лишава детето си от нужното му количество О2. Това даже може да докара до хипоксично-исхимична контузия, която на собствен ред се появява, когато клетките на мозъка са мощно лишени от кръвоснабдяване и О2.

Появяващата се по-късно гибел на кафези в районите на мозъка, отговарящи за придвижването и паметта, припомня за моделите на клетъчна гибел при церебралната парализа.

Според водещия създател на проучването Хюи Чен, с цел да може майката да избегне вредата от тютюнопушенето, тя би трябвало да се откаже от цигарите няколко месеца и даже години, преди да забременее, защото пушенето визира и качеството на яйцеклетките, преди да бъдат оплодени. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР