Вредите, които бившият военен министър Николай Цонев е понесъл заради

...
Вредите, които бившият военен министър Николай Цонев е понесъл заради
Коментари Харесай

Бившият министър Николай Цонев може да получи 100 хил. лв. заради брутален арест и проточило се дело

Вредите, които някогашният боен министър Николай Цонев е понесъл поради заведението против него дело за рушвет, по което беше оневинен дружно със арбитър Петър Сантиров и Тенчо Попов, доста надвишават нормалните за останалите процеси. С този мотив Софийският апелативен съд (САС) е нараснал компенсацията за неимуществени вреди на Цонев на 100 хиляди лева, откакто той заведе дело против прокуратурата по Закона за отговорността на страната и общините за вреди, осведоми news.lex.bg.

Решението не е дефинитивно. Преди година Софийският градски съд (СГС) присъди на Цонев обезщетение от 50 хиляди лева като одобри, че потвърдените морални вреди за ексминистъра са най-много около унизителния му арест, напомня профилираният уебсайт.

Той беше задържан на 1 април 2010 година във ВМА от служители на реда под управлението на тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев. В исковата си молба Цонев разказва, че са му сложени белезници, прострян е на колене на пода с ориентиран към главата револвер, а Василев му споделя: " Господин Цонев, ще бъдете упрекнат в закононарушение корупционно. Тъй като сте си безспорен нарушител, сътрудници, като всеки един нарушител, както би трябвало - долу на земята ".

Задържането му беше снимано, а видеоматериалът беше възложен на всички медии и предаван неведнъж.

Според апелативните съдии обаче от значително значение са и други условия към шумния развой. В хода на делото Цонев е бил подслушван, делото е траяло 5 години и от самото начало е било коментирано в общественото пространство. Освен това Цонев е възбрана за овакантяване на страната, затруднена е била политическата му реализация, а най-после даже делото е било отразено и в отчета на Европейската комисия за напредъка на България в битката с корупцията и проведената престъпност.

" Наказателното гонене, като се стартира от голословното брутално задържане и развиването му в досъдебната фаза, както и в правосъдната фаза на три правосъдни инстанции е било предмет на необятно медийно отразяване, което е повлияло извънредно отрицателно върху физическото и психическо здраве на ищеца и доста надвишава нормалните вреди, които съпътстват всяко едно наказателно гонене ", написа в решението на апелативния съд.

Пред втората инстанция

прокуратурата е била съгласна, че би трябвало да обезщети Цонев,

само че е желала с 10 хиляди лева В исковата си молба пък той е изискал 200 хиляди лева

Претърпените вреди от Николай Цонев бяха приети и от страната.

Той беше завел дело в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург, което беше напът да завърши със съглашение, с което държавното управление се съгласява да го обезщети с 15 000 евро. Преди две години обаче Европейски съд по правата на човека приключи делото поради изнесена авансово информация за идно съглашение.

Срещу Николай Цонев бяха водени още три каузи, по които още веднъж беше оневинен на всички инстанции и по-късно той си потърси отплата по Закона за отговорността на страната и общините за вреди като компенсациите му бяха за общо 70 хил лв..

Нашумялото дело за подкупа завърши дефинитивно при започване на 2015 година, когато Върховният касационен съд (ВКС) оправда тримата подсъдими, а в решението му се споделяше, че делото е " емблематичен образец за провокация към рушвет ", инсценирана и извършена от тогавашния следовател Петьо Петров. Макар делата по ЗОДОВ да не са завършили дефинитивно, досега страната е наказана да заплати близо половин милион лв..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР