Връзките на чиновниците в Брюксел с неправителствените организации (НПО) и

...
Връзките на чиновниците в Брюксел с неправителствените организации (НПО) и
Коментари Харесай

Брюксел налива милиарди в НПО

Връзките на служителите в Брюксел с неправителствените организации (НПО) и зародилите от тази порочна процедура корупционни механизми са посочени в предложение за резолюция на Европейския парламент, импортирано в средата на март тази година.

Над 1 милиард евро безплатно финансиране получават Неправителствени организации от Европейската комисия всяка година. На процедура не е ясно какво се случва с тези пари, написа в документа. Според текста, който е отритнат два пъти с гласовете на групите на „ Зелените ” и социалистите в Екологичен потенциал, контролът над парите за неправителствения бранш в Европейски Съюз е доста слаб и би трябвало да бъде затегнат.

„ През 2015 година бюджетът на Европейски Съюз финансира Неправителствени организации на обща стойност 1.2 милиарда евро. Почти 60% от средствата, предоставени по стратегиите в региона на околната среда, обществената сфера и опазването на здравето и правата на индивида, бяха разпределени единствено на 20 Неправителствени организации. През 2010-а Неправителствени организации получиха съвсем 1.5 милиарда евро, от които съвсем 70% или 1.12 милиарда стигнаха единствено до 273 неправителствени организации, което възлиза на приблизително 1,5 милиона евро за всяка Неправителствени организации ”, написа в проекторезолюцията.

В текста има и забележки, като главната е, че милионите стигат единствено до огромните неправителствени организации, които от своя страна ги разпределят надолу по веригата към по-малки юридически лица с нестопанска цел, с които са оплетени в ползи. Това правело невероятно следенето на големия финансов поток – не се знаело нито къде тъкмо отиват парите, нито дали се употребяват по предопределение.
Отправят се и рекомендации за смяна на регламента на финансирането на Неправителствени организации, като тези корекции би трябвало да подсигуряват гласност на всеки евроцент.

„ Загрижени сме по отношение на вероятните спорове на ползи, зародили в случаите, когато Неправителствени организации са членове на голям брой мрежи, получаващи финансиране от Европейски Съюз ”, написа още в проекторезолюцията.

Изводът за нас е, че откогато България е в Европейски Съюз, Брюксел е раздал сред 12 и 15 милиарда евро на Неправителствени организации, като това са част и от парите на данъкоплатците у нас – страната ни всяка година заплаща вноска за участието си в общността, която приблизително е към 400 милиона евро.

В проекторезолюцията като образец за порочни практики и липса на бистрота е посочена стратегия LIFE, по която големи суми получават организациите от обединението „ За да остане природа в България ” – обединяване от няколко Неправителствени организации, които от години саботират развиването на зимния туризъм в България, като прокарват ползи на непознати страни и личните си политически и стопански проекти.

Още през февруари 2016 година следствие на „ Труд ” сподели, че за осем години зелените са взели участие в планове с европейско финансиране на обща стойност 44 418 517 лв.. Данните бяха извадени от Информационната система за ръководство и наблюдаване на структурните принадлежности на Европейски Съюз за страната ни.
Зелените са имали най-сериозно финансиране точно по посочената в проекторезолюцията стратегия LIFE. До 2016 година „ еколозите ” са имали достъп до 19 595 512 евро.

До през днешния ден не е ясно защо са отишли парите, усвоени от зелените, като някои техни планове още не престават, най-малко на хартия. Ясно е единствено мистериозното звучене на дейностите, за които „ природозащитниците ” получават средствата от Европейска комисия – „ Запазване на популацията на червеногушата гъска в България ”, за което са имали достъп до над 2 600 000 евро, „ Опазване на дивата популация на белоглавия лешояд, египетския лешояд и черния лешояд ” – 28 160 лв., „ Здраве и благополучие – мрежа от учебни клубове, утвърждаващи здраве ” – 58 000 лв. и по този начин до съвсем 20 000 000 евро.

Именно съгласно проекторезолюцията финансирането на подобен тип планове е непрозрачно и безотчетно и процедурите би трябвало да бъдат преразгледани.

В България от дълго време е обществена загадка, че от „ За да остане природа в България ” финансират политическите си и стопански действия точно по този метод – с европари.

Проекторезолюцията демонстрира леката ръка, с която европейските служители се разпореждат с финансите на данъкоплатците от страните-членки на Европейски Съюз, като насочват милиарди от тях към Неправителствени организации, чийто планове са меко казано съмнителни, а изгодата от тях – невидима. Досега биологичното многообразие в България не се е подобрило, макар милионите, усвоени от зелените в този бранш.

Вместо с екология те се занимават с политика и директни офанзиви против инфраструктурни планове от национално значение, като лот 3.2 на автомагистрала „ Струма ”.

Друга цел на еколозите е развиването на зимния туризъм у нас.
А проекторезолюцията остава неприета, като последното й отменяне е през септември тази година, още веднъж с гласовете на групата на европейските „ Зелени ”.

Механизъм
Да демонстрират връзките между тях


В проекторезолюцията Европейска комисия е призована и да вкара ясни критерии за финансирането на Неправителствени организации, защото очевидно сега условията не са задоволителни.

Идеите са да има отчетност какъв брой души работят в неправителствената оргнизация, кои са те, както и присъединяване на това Неправителствени организации в други, по-големи такива.

„ Да са ясни съответните връзки за участие, детайлности за присъединяване и връзките сред мрежите и размера на средствата от Европейски Съюз, изпратени на други организации. Трябва и включване в Регистъра за бистрота на Европейски Съюз, както и условие за откриване на информация по отношение на договореностите за финансиране. И по-специално за главните финансови донори и имената на организациите, отчасти или изцяло съфинансирани от Европейски Съюз, в това число точна информация за съответните суми ”, се показва в текста.

Българските зелени са оплетени точно в такива връзки – техните членове непрекъснатио сменят постовете си и се местят от една в друга организация, които от своя страна са членове на обединението „ За да остане природа в България ”.

Освен всичко част от техните водачи са и фамилии – Андрей Ковачев е брачен партньор на Катерина Раковска от WWF-България. WWF-България е член на „ За да остане природа в България ”.

А шефката на WWF-България Веселина Кавръкова е гадже на неофициалния водач на екообединението Тома Белев.

Предложенията
Имало проблем и в тръжните процедури
Да дават отговор на изискванията за финансиране


„ Призоваваме директивите за публичните поръчки да бъдат променени по подобен метод, че организациите да дават отговор на изискванията за финансиране, единствено в случай че това се регистрира посредством проверими обстоятелства ”, написа буквално в проекторезолюцията. И още:

„ Получателите, преди да получат финансиране, да поемат съответните задължения, а Европейска комисия и Сметната палата на Европейски Съюз да правят подобаващи инцидентни инспекции. Отхвърляме всяко финансиране на организации, които демонстративно популяризират лъжи и /или чиито цели опонират на главните полезности на институциите на Европейския съюз, политиките в региона на демокрацията, правата на индивида и / или стратегическите цели в региона на комерсиалната политика и сигурността. Изтъкваме наклонността някои органи на Комисията, които не са виновни за създаването на политиките, а за използването на политиките, одобрявани с решения от съзаконодателите, да употребяват разпределянето на безплатни средства от Европейски Съюз за свои лични политически цели. Саморегулирането в границите на Неправителствени организации не се е потвърдило като задоволително съответно, с цел да подсигурява подобаваща отчетност. Считаме, че Неправителствени организации следва да одобряват стандарти, с цел да подобрят отчетността си ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР