Връзките между политиката и организираната престъпност в Турция вече дори

...
Връзките между политиката и организираната престъпност в Турция вече дори
Коментари Харесай

Турция: любов по сметка между мафия и власт


Връзките сред политиката и проведената престъпност в Турция към този момент даже не се крият - дясноекстремистки мафиоти показват непосредственост с държавното управление. Какво се крие зад това?

Турският мафиотски необут Алатин Чакъджъ

След опита за боен прелом в Турция през 2016-а година и последвалите всеобщи арести, пандизите в страната са претъпкани. Опасността от заразяване с ковид в претъпканите килии е висока. Затова предходната година турското държавно управление одобри нов закон за амнистията, който разреши предварителното освобождение на близо 90 000 пандизчии. И до момента в който доста публицисти, опозиционери и заболели хора останаха зад решетките, мафиотски босове като са още веднъж на независимост.

В края на октомври 2021-а година на независимост излезе и Кюршад Йълмаз, друга известна фигура в подземния свят. Йълмаз излежаваше присъда от 66 години затвор за ликвидиране, учредяване на престъпна организация и подбуждане към убийството на турски кмет. След искане за преразглеждане на присъдата обаче, той беше изненадващо освободен след едвам 17 години зад решетките.

Топлите връзки на мафиоти с политици

Двамата си наподобяват освен по дългите лист от осъществени закононарушения, те са и представители на крайнодясната сцена в страната и по-конкретно - на организацията " Сивите вълци ". През 70-те години на предишния век групировката всяваше боязън с бруталните си актове на принуждение, палежи и убийства.

На независимост излезе и Кюршад Йълмаз, друга известна фигура в подземния свят

След освобождението си Чакъджъ посети ръководителя на ултранационалистическата Партия на националистическото деяние (ПНД) Девлет Бахчели. Партията, която е съдружен сътрудник на Ердоган в ръководството, се счита за близка до " Сивите вълци ".

Веднага след тази среща мафиотският необут насочи мерника си към опозицията. В няколко писма, които разгласява в обществените мрежи, той атакува ръководителя на най-голямата опозиционна партия - Републиканска национална партия (РНП) - Кемал Калъчдароглу, за това, че е разкритикувал освобождението му. В едно от писмата Чакъджъ даже заплаши водача на опозицията, че ще го набучи на шиш.
Редакцията предлага
Йълмаз също се срещна с Бахчели след освободаването си. Снимка на двамата бе оповестена в Туитър.

Всичко припомня за мрачните времена от 90-те

На доста турци тази непосредственост сред политиката и незаконния свят припомня за един мрачен интервал от турската история: през 90-те години на предишния век се предполагаше, че връзките сред високопоставени политици и подземния свят са вездесъщи. Както и, че политическите убийства и случаите, в които хора просто изчезваха, са резултат от дейностите на престъпни организации, построили страна в страната.

И сега се приказва, че мафията оказва помощ на държавното управление да подсигурява властта си благодарение на паравоенни. Турският президент Ердоган продължава да губи доверие измежду популацията. " Днешното държавното управление тества нов способ, с който се пробва да избави позициите си във властта ", допуска някогашният народен представител от Републиканската национална партия и специалист по проведената престъпност Фикри Саглар. " Това е методът на заплашването - изключително на хората, които вземат участие в изборния развой. "

Какво притегля мафиотските босове

Журналистът Толга Сардан от портала T24 счита, че завръщането на мафията е обвързвано с секрети парични потоци. Той не позволява, че мафиотските босове ще стартират да господстват на улицата като водачи на паравоенни формирования. Чакъджъ и Йълмаз " се приготвят да овладеят част от паричните потоци с неразбираем генезис, които текат в Истанбул ".

На локалните избори през 2019-а година партията на Ердоган загуби значими метрополии като Истанбул и надлежно препълнените им хазни. " Смята се, че в Истанбул годишно циркулират към 10 милиарда $ ", споделя Сардан. Пари, от които президентът се нуждае, с цел да може да избави системата си. " Тези суми, несъмнено, притеглят проведената престъпност ", изяснява Сардан.

Колко дълбоки са връзките сред мафия и политика?

Един различен мафиотски необут обаче от дълго време към този момент не е обожател на властта в Анкара. Смяташе се, че Седат Пекер поддържа тесни връзки с ръководещите, само че откогато бе издадена заповед за задържането му, той избяга в Дубай.

Бившият другар Седат Пекер през днешния ден е зложелател на властта в Анкара

Оттам от месеци той разгласява видеоклипове в YouTube, в които прави нови и нови разкрития, обвинявайки ръководещите в корупция. Пекер удостоверява, че в границите на дълбоката страна съществува обединяване сред ръководещи и мафия. В центъра на вниманието е ултранационалистическият вътрешен министър Сюлейман Сойлу - министърът, който преди е бил доближен до Пекер, го предизвестил, когато са почнали следствия против него. В подмяна мафиотът подкрепил кариерата му на вътрешен министър.

Ако се има вяра на обвиняванията на Пекер, обединяването сред политиката и мафия в Турция не е нещо, което стартира с освобождението на Чакъджъ и Йълмаз. Освен вътрешния министър, той загатва още доста политици и близки до властта хора, които имат алъш-вериш с престъпния свят.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР