Връзката трябва да осигури разнообразяване на доставките на природен газ

...
Връзката трябва да осигури разнообразяване на доставките на природен газ
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция: Евтина гръцка оферта, технически силна българска

Връзката би трябвало да обезпечи нашарване на доставките на природен газ за страната.

© Цветелина Белутова След като доставката на тръбите за газовата връзка с Гърция беше извоювана от гръцка компания, сходна развръзка се обрисува и за самото строителство. При отварянето на цените за планиране и създаване на обекта стана ясно, че гръцката " Джей енд Пи - Авакс " (J&P Avax) предлага 144.8 млн. евро, а единственият различен позволен претендент - обединяването сред " Джи Пи груп ", ГБС и италианската Bonatti, е изискал 229.7 млн. евро. Цената е главен аршин, по тази причина с доста по-голям късмет наподобява гръцкият претендент.

" Предстои да се извърши сложна оценка, след което възложителят ще оповести участника, определен за реализатор ", показват от плановата компания за 183-километровата тръба от Стара Загора до Комотини - Ай Си Джи Би (ICGB), в която акционери с равно присъединяване са БЕХ и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon. Предвижда са изпълнителят да бъде разгласен доникъде на май, а самото строителство да стартира през юни.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Въпрос на формула

Макар и на пръв взор надпреварата да наподобява решено, безапелационни констатации за крайното класиране от тези ценови параметри е мъчно да се вършат. Освен общата цена има още критерии като разноски за машинизация, облага и часови ставки за служащите, които също се регистрират. А при тях преднината е за българско-италианския консорциум " Ай Джи Би – 2018 ". Обединението на " Джи Пи груп ", ГБС и Bonatti има и доста по-висока техническа оценка, която е с 30% тежест за крайното класиране. Така може да се окаже, че сякаш по-скъпата оферта получава повече точки съгласно формулата за оценка.

Освен това оценителната комисия би следвало да изиска от гърците аргументация за това, че офертата им е доста по-благоприятна. А доста постоянно при публичните поръчки това се употребява и като фиктивен мотив за премахване на участници.

В случая обаче обстановката се усложнява в допълнение от обстоятелството, че цената на консорциум " Ай Джи Би – 2018 " от 229.7 млн. евро е доста по-висока от прогнозния бюджет за плана - 145 млн. евро. Така даже по някаква причина той да бъде посочен за реализатор, не е ясно от кое място ще се обезпечат спомагателните средства. Общите разноски за газопровода са оценени на 238 млн. евро, като с изключение на за строителството 60 млн. евро от тях са за тръбите, а още над 10 млн. евро са за консултантски услуги и контрол.

Казусът с тръбите

Гръцката компания Corinth Pipeworks Pipe Industry, която е част от групата Viohalco, ще създаде и достави тръбите за междусистемната газова връзка с Гърция. Тя се оказа единствената позволена до класиране компания с оферта от 58.2 млн. евро при оптимален бюджет за търга 60 милиона. Corinth Pipeworks има цех за произвеждане на железни тръби край Атина и съгласно уеб страницата й компанията е водач в този бранш на европейския пазар. От финансовия доклад на сдружението за 2017 година излиза наяве, че приходите му са 326 млн. евро, което е с близо 50% от резултата за 2016 година До огромна степен това се дължи на осъществяването на поръчките за газопровода TANAP, който е част от Южния газов кулоар и ще обезпечи преноса на газ от турската граница през Гърция към Албания. Компанията има и контракт за доставка на тръби за Балтийския газопровод от Финландия до Естония.

Мажоритарни притежатели на Corinth Pipeworks посредством белгийските Cenergy Holdings и Viohalco са Евангелос и Николас Стасинопулос. В България групата Viohalco има три огромни завода - " Стомана индъстри ", " Етем " и " София мед ".

До сключването на контракт обаче може да не се стигне скоро, защото един от отпадналите претенденти - българската " Топливо-2 " на Васил Щраков, разгласи процедурата за опорочена и евентуално ще я апелира.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР