Връзката между Ковид-19 и демокрация става все по-очевидна. За съжаление,

...
Връзката между Ковид-19 и демокрация става все по-очевидна. За съжаление,
Коментари Харесай

Иво Христов: Концентрацията на власт в България отдавна премина отвъд опасната точка

”Връзката сред Ковид-19 и народна власт става все по-очевидна. За страдание, проблемите с българската народна власт датират надалеч отпреди рецесията с ковид и те бяха отбелязвани през годините. Българските жители от време на време протестираха; българските медии, доколкото към момента има свободни, записаха редица кавги, случаи на тъпчене на разделянето на управляващите в България, на изборни нарушавания.
Повдиган бе и въпросът за порочното финансиране на медиите с европейски пари; медии, които де факто бълват политическа агитация в услуга на държавното управление. Всичко това беше ясно и преди рецесията с ковид. Разбира се, едно форсмажорно събитие като тази рецесия става предлог за въвеждане на изключителни ограничения, които всяко, изкушено да злоупотреби с властта държавно управление, търси да удължи във времето. Затова и резолюцията на Екологичен потенциал приканва изключителните пълномощия да бъдат подложени на спомагателен надзор - парламентарен и правосъден - с цел да не бъдат употребявани като предлог за трайни промени в салдото на пълномощията. Те рискуват да останат в националната нормативна уредба и след анулацията на изключителното състояние. "

Това мнение изрази в изявление за предаването " Това е България " по Радио " Фокус " Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал. Евродепутатът разяснява признатата преди седмица от Екологичен потенциал резолюция, в която се прави обзор на положението на демократичните полезности в подтекста на националните ограничения за справяне с пандемията от Ковид-19.

Евродепутатът даде образец с наредбите в Закона за електронните известия, които разрешават на Министерство на вътрешните работи да наблюдава карантинирани лица. Те бяха оповестени за противоконституционни от Конституционен съд, откакто съдът бе сезиран от депутати от Българска социалистическа партия.
По думите на Христов, когато изпълнителната власт може, от една страна, да карантинира, а от друга - да наблюдава карантинираните, тя се снабдява с рисково доста принадлежности.

" Ако тази обстановка трае във времето, властта може да използва тези благоприятни условия освен за преодоляване на епидемията, а за свои властови потребности. Самият факт, че се основават системи за следене на контактите и придвижването на карантинирани лица; че се основават бази данни за здравословното положение на жителите - това са все принадлежности, които могат да бъдат злоупотребени в бъдеще ", счита евродепутатът.
" У нас правилата на правовата страна бяха анулирани надалеч преди коронакризата. Знаем в какво положение е българската народна власт. Но тази рецесия рискува да драматизира тези проблеми ", безапелационен бе Иво Христов.

Според него забавен миг в признатата предходната седмица резолюция е, че се упоменава категорично и резолюцията на Екологичен потенциал от 8 октомври по отношение на правилата на правовата страна и главните права в България.

" България е упомената поименно като проблематична страна, която към този момент е била обект на сериозна резолюция. Изразена е и угриженост по отношение на неналичието на бистрота при разпределението на дотации за медиите. Това също е присъщ български проблем. Дори и в границите на бюджета за медийно отразяване на европредседателството жълти медии получаваха пари и против това осигуряваха съответните услуги на държавното управление. Това не подтиква качествената публицистика ", разяснява още евродепутатът.

Иво Христов дефинира като " конспирационистки " теориите, съгласно които рецесията с ковид е замислена като инструмент за налагане на тоталитарен надзор.

" Тези теории са пресилени - мъчно можем да допуснем, че има изначален план. Но, така или другояче, коронакриза има и тя е използвана и ще продължи да бъде използвана по този метод. Това е част от вътрешната динамичност на рецесията и най-после резултатът фактически може да бъде общества, в които ще се откри висока форма на механически и на всевъзможен различен обществен надзор над жителите. Затова Екологичен потенциал предизвестява за заплахите, които рецесията крие за демокрациите ".
Според Иво Христов Европейският съюз от ден на ден губи надзор над процесите, които протичат в обособените страни членки; той се старае да се намеси, изрича отзиви, а в този момент се пробва да се снабди с инструмент за по-ефикасно влияние - обвързването на фондовете със положението на правовата страна в разните страни.

" Кризата доста внезапно катализира всички обществени процеси и доста от страните поемат по собствен път. Няма кой знае каква съгласуваност на европейско равнище. Това, че нямаме европейска съюзна здравна политика, да вземем за пример, защото опазването на здравето е национално пълномощие, основава всъщност разнобой в самия Европейски Съюз. Различните страни възприемат разнообразни ограничения. Различните ограничения основават разнообразни усложнения при напредването. Затрудненията при напредването сами по себе си подронват един от главните правила на Съюза - свободното придвижване. "
Помолен да разяснява събитията в Съединени американски щати, Иво Христов изрази мнение, че Европа е претърпяла мъчно епохата " Тръмп ", защото той е последовател на изолационизма.

" Той последователно стартира да отдръпва американското военно наличие в разнообразни региони; да отдръпва Съединени американски щати от ролята на световен стражар - роля, която носеше на някои европейци избран комфорт. В този смисъл, изборът на Джо Байдън за президент се приема с вяра в Брюксел – той афишира желанията си да върне Съединени американски щати към Парижкото съглашение, към СЗО, към нуклеарната договорка с Иран - все стълбове на интернационалния ред, на които Европа разчита. Същевременно обаче, общата посока на американската външна политика е заложена от президента Тръмп и, колкото и да бъде ревизирана, няма да има връщане към предходното положение ", счита евродепутатът.

Според него Европа се надява да възвърне известна естетика в трансатлантическите връзки - повече партньорство и сътрудничество; „ Европа се надява също по този начин НАТО да оцелее, защото по времето на Тръмп това беше въпросителна. Но няма да има завръщане под американския чадър, на което разчитат някои европейски водачи.

Впрочем, френският президент Макрон съобщи, че изборите в Съединени американски щати не трябва да стопират построяването на общата европейска защита.

По думите на Христов, изключително рисково е, че в борбата за власт през последните няколко години институции, които би трябвало да обслужват страната, са били инструментализирани и в разнообразни обстановки са заставали на страната на една или друга от враждуващите страни.

" Действително е налице публичен ерес. Това е обществена бездна, наследена от неолибералните години в САЩ; тези години пораждат обществени пропасти и форсират миграцията на всички места по света. Социална бездна подклажда расови тълкования. Това основава взривоопасни обстановки ", счита евродепутатът.

Според него трагичното публично разслоение по света е налице и в този момент, а процесите в Съединени американски щати могат единствено да катализират тези процеси, само че " те са иманентни на неолибералната теория, която беляза ръководството във всички страни от 90-те години насам. Разделението на небогати и богати, на правоимащи и безправни последователно изтри демократичните правила, заложени в основополагащите документи на всички страни; даже на остарели демокрации в Европа. Неолиберализмът форсира и имиграционните процеси, които също способстват за това разслоение в обществото и залагат културни бомби на разнообразни места в предградията на Париж, Лондон и други "

" В България институциите от дълго време са монополизирани от една партия и обслужват съответно нея, а не българската страна. Всичко е в ръцете на един човек, а не на партийното тяло даже. Концентрацията на власт в България от дълго време е минала оттатък рисковата точка ", сподели още Иво Христов.

Евродепутатът разяснява и възможните последици от коронакризата върху политическите процеси у нас. Според него, сигурно следва една извънредно напрегната и грозна предизборна акция, каквито са били всички предишни.
" Нивото на сегашните български медии не допуска да се случи цивилизован абстрактен спор, а натрупването на проблемите към този момент е такова, че цели обществени системи са в колапс. Образованието действа на изкуствено дишане заради Ковид-19 - онлайн, доколкото е могло да се приспособява. Здравеопазването се срутва пред очите ни - хора умират на прага на лечебните заведения. Със сигурност ни чака трагична акция ", счита Христов.

Иво Христов напомни и огласената от държавното управление концепция да бъдат затворени съдилищата поради циркулацията на вируса там. Според него това би означавало по-малко правосъден надзор върху актовете на изпълнителната власт, както и неспособност да се записват нови партии за присъединяване в изборите.
" Шефът на " Информационно обслужване " проф. Михаил Константинов взе мотив от коронакризата и сподели, че пандемията ще сътвори спънки за въвеждането на машинното гласоподаване. Ето образец за това, че пандемията се употребява като предлог да не бъде изпълнен законът, който повелява да се вкара напълно машинно гласоподаване и към днешната дата то към този момент трябваше да бъде въведено. "

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР