Връзка между травмите в детството и негативните особености в развитието

...
Връзка между травмите в детството и негативните особености в развитието
Коментари Харесай

Травми в детството водят до прекалено бързо съзряване на мозъка

Връзка сред контузиите в детството и отрицателните особености в развиването на основния мозък откриха холандски учени и изводите от тяхното изобретение са оповестени в сп. Scientific Reports.

Стресът, претърпян във възрастта до 5 години, въздейства доста на мозъка както в ранна, по този начин и в по-старша възраст, в която човек стартира да развива душевен разстройства.

У подрастващите, които са претърпели психически контузии до петгодишна възраст, размерът на сивото вещество е по-малък, в сравнение с у връстниците им, които са избегнали такива контузии, изясняват откриватели от Университета Неймеген и съгласно тях това приказва за ускорено развиване на основния мозък и неговата преждевременна зряла възраст, написа medikforum.ru.

„ Преживеният от децата стрес може не единствено да се отрази на развиването на душевен разстройства в по-голяма възраст. Той също по този начин въздейства доста за образуването и повишаването на мозъка в ранна възраст, макар че още не е ясно по какъв начин тъкмо “, изясняват създателите на проучването, в което са взели участие 15 момчета и 22 девойки.

Главният мозък се отличава с гъвкавост и се видоизменя в процеса на порастването и стареенето. Обемът на сивото вещество в него стартира да понижава към 8-годишна възраст. Неговият понижен размер в мозъка на децата, които са имали психически контузии, е знак, че техният мозък старее по-бързо, по думите на учените.

Стресът в тийнейджърска възраст, обвързван със обществени фактори, пък работи тъкмо назад – може да забави развиването на мозъка. На този декор могат да зародят прояви на асоциално държание и психологични разстройства.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР