Враца вече има нова работеща пречиствателна станция за отпадъчни води

...
Враца вече има нова работеща пречиствателна станция за отпадъчни води
Коментари Харесай

Заработи новата пречиствателна станция във Враца

Враца към този момент има нова работеща пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/, откакто е въведена в експлотация с подписването на акт 16 на 28 юни, заяви кметът на общината Калин Каменов.

"Реконструкцията на пречиствателната станция е съществена част от интегрирания план за воден цикъл на града. Калин Каменов напомни, че интегрираният план е почнал преди 9 години. Реконструкцията и модернизацията на ПСОВ е била изпълнена 50 на 100 през ноември 2015 година, когато стартира мандатът му ", посочи той.

"Общата стойност на реконструкцията на ПСОВ е за повече от 15 милиона лв.. В края на 2015 година на обекта е било доставено огромна част от плануваното за модернизацията съоръжение, само че е имало забавяне в строително-монтажните работи ", добави кметът.



По думите му повода е била поради недоразумение в консорциума от компании, които са изпълнявали плана. След доста диалози, разликите са преодолени, а отрицателната наклонност - обърната от 2016 година, изясни още Каменов.

Обновената станция е с потенциал от 94 хиляди еквивалент поданици и дава отговор на европейските правила за филтриране на отпадни води. Използваната технология на филтриране е изцяло автоматизирана и включва отстраняването на азот и фосфор от водите. В рамките на плана е осъществено асфалтиране на пътя до обекта, както е и осъществена лесозащитната зона, която стопира неприятните миризми от оборудванията на станцията.



"С въвеждането в употреба на ПСОВ на Враца към този момент са приключени три от четирите стадия на интегрирания план за воден цикъл на града ", сподели още Калин Каменов. Той изясни, че остава да се извърши най-трудният - четвъртият, по който би трябвало да се реконструира довеждащия магистрален тръбопровод от бент. "Среченска бара " до Враца.

"Водопроводът минава през четири общини в две области и повече от 400 парцела ", посочи кметът. Каменов сподели, че процедурата по отчуждаване и обезщетяване е приключена и чака в края на месеца да бъде издадено позволение за градеж от министерството на районното развиване и благоустройството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР