Враца. Ремонтните работи по язовирите Рогозен 1“ и Бързина“ трябва

...
Враца. Ремонтните работи по язовирите Рогозен 1“ и Бързина“ трябва
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков: Ремонтът на язовирите в Община Хайредин трябва да се вмести в предоставените от правителството 3 млн. лв.

Враца. Ремонтните работи по язовирите „ Рогозен 1 “ и „ Бързина “ би трябвало да се вместят в предоставените от държавното управление в събота 3 млн. лева Това сподели през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който дружно с министъра на осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, регионалния шеф на Враца Малина Николова и кмета на Хайредин Тодор Алексиев ревизира на място възстановителните действия по оборудванията, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие .
С подхванатите от регионалния шеф и кмета дейности не се позволи основаването на спешна обстановка, уточни районният министър. Още през предходната седмица със лични старания, благодарение на локални компании и съгласно техните бюджетни благоприятни условия и техника, започнаха да укрепват язовирите и да обезпечат естествената проводимост в коритата на реките. Министър Нанков уточни, че все още по двата язовира могат да се извършват единствено спешни работи. Планов ремонт ще може да се извърши откакто се актуализират плановете и количествено-стойностните сметки за тяхната реализация, през летните месеци, когато водата в двата язовира намалее. Тогава ще се доизгради компрометираният преливник на язовир „ Рогозен 1 “ и ще се ремонтира стената на бент. „ Бързина “.
В момента водата от „ Рогозен 1 “ се изпомпва посредством сифони, към този момент няма риск, само че би трябвало оптимално бързо да се стартира с поправяне на преливника, с цел да предотвратим обстановки в бъдеще, разяснява още Николай Нанков. Според него поради климатичните промени такива събития ще са все по-често събитие, по тази причина инфраструктурата би трябвало да бъде бързо и качествено ремонтирана.
Осигурихме нужната машинизация за възобновяване на преливника, осведоми министър Ивайло Московски. В момента се построява пътят, който ще разреши на машините да доближат до язовира и след обезпечаване на достъп до бент. „ Рогозен 1 “, неотложно ще се подхващат дейности за по-бързото му възобновяване. Ще бъдат наложени и бетонови траверси по дъното му, което ще укрепи целия преливник и ще спомогне да не се свлича земна маса. Паралелно се работи по административните процедури, с цел да бъдат спазени всички законови условия. Възстановителните действия ще продължат до цялостното създаване на преливника и връщането му до безвредно експлоатационно положение, с цел да се минимизира рискът за хората, сподели още министърът на превоза. Той заяви, че специалисти от Директива за птиците “Транспортно строителство и възобновяване ” са създали оглед на язовира в събота, 10 март, с цел да открият каква е нужната техника за стартирането на неотложните спешни действия. В неделя тя е обезпечена и е почнала работата по укрепването на опустошения преливник посредством насипване на скална маса. Представители на сдружението следят непрекъснато язовира.
Министър Нанков заяви още, че водоподаването в Мизия ще бъде възобновено през днешния ден и проблеми там няма да има. До вечерта ще бъде обезпечена вода за битови потребности и в с. Ботево. За повторно от през вчерашния ден там се раздава вода за питейни потребности. Във Върбица подаването на вода за битови потребности е възобновено, като се раздава минерална вода. И в двете села водоснабдяването с обикновено качество се чака да бъде пуснато на следващия ден.
Водата в Брегово е годна за пиянство и за други битови потребности, заяви още министър Нанков. Вече трети ден след преливането на р. Тимок там се вършат лабораторни разбори по няколко пъти на ден дружно с Регионалната здравна ревизия. Спекулациите с качеството на водата са неоснователни. Там няма заплаха нито от тежки метали, нито от позиция на микробиология, безапелационен бе министър Нанков.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР