Враца. Пътувайки за днешната ни среща си мислех, че когато

...
Враца. Пътувайки за днешната ни среща си мислех, че когато
Коментари Харесай

Враца: В града се проведе гражданският диалог на тема образование „Европа в нашия дом“

Враца. „ Пътувайки за днешната ни среща си мислех, че когато се каже нещо за Европа ни звучи прекомерно далечно. Истината е, че когато приказваме за европейски стратегии не става въпрос за някакви стратегии и за някакви пари. Става въпрос за нашите стратегии и за нашите пари, с които можем и се опитваме да създадем живота ни по-добър. Самият факт, че ние сме част от европейската общественост ни дава учредения да живеем по-добре и да желаеме повече ”. Това съобщи във Враца ръководителят на Комисията по обучение и просвета в 44-тото Народно заседание Милена Дамянова при откриването на гражданския разговор „ Европа в нашия дом “, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . Тя уточни, че всички европейски и национални стратегии са ориентирани към постигането на една съществена цел – да създадем нашите деца съумели жители, сполучливи за живота на промишленост 4.0, когато специалностите ще са разнообразни, служащите ще са разнообразни и когато изкуственият разсъдък ще е част от всекидневието ни.
„ Затова влагаме в обществения статус, в мотивацията, в квалификацията на учителите. Затова влагаме в развиването на професионалното обучение. Искам да похваля област Враца, тъй като тук имаме най-хубави резултати от въвеждането на дуалното образование ”, добави Милена Дамянова и акцентира, че от всеки един от нас зависи по какъв начин да продължим от тук нататък напред, тъй че да имаме образовани генерации и мощна стопанска система, която да направи живота ни по-добър и по-богат.
Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова акцентира, че образованието е тематика, която сплотява всички. „ Нашите цели са децата ни да бъдат конкурентноспособни освен по сред си, освен в нашата страна, а във всяко кътче, където се намират. В класната стая да са стимулирани учители, които имат благоприятни условия за непрекъсната подготовка и учителска специалност, която да бъде със своето почтено място в обществото. Днес срещите ми във Враца са отдадени на професионалното обучение, развиването на дуалната система ”, сподели още заместник-министърът на образованието.
Областният шеф Малина Николова съобщи, че първата и най-важна цел за област Враца е да бъде водач в образованието. „ Европа дава опция на нашата страна да се развива, тъй че всеки от нас да се усеща в действителност европеец. Благодарение на министър Вълчев и на МОН успяхме да създадем поправки на детски градини и учебни заведения на стойност 907 401 лева ”, сподели още тя.
Допълнителните средства предоставени с разпореждане на Министерски съвет на общините в област Враца единствено за 2017 и 2018 години са в размер на 7 711 300 лева
„ Когато започваш смяна в една община, в един град, би трябвало да се стартира от образованието. Няма по какъв начин да искаш да имаш вложения, в случай че нямаш фрагменти. Изключително съм благополучен, че незабавно откакто обявихме, че ще се стори за цех електроника във Враца, учебни заведения от региона стартират да приказват за откриване на нови паралелки. Инвестиция, която не е единствено за града, а за цялата област. Убеден съм, че с новите вложения в област Враца ще създадем по този начин, че от ден на ден учебни заведения да разкриват паралелки, които да приготвят фрагменти за тези заводи и предприятия ”, сподели кметът на Община Враца Калин Каменов.
Участие в срещата взеха още Борислав Борисов – член на Комисията по обучение и просвета, народните представители от ГЕРБ Красен Кръстев и Станислав Попов, общински съветници и началникът на РУО – Враца Галина Евденова, шефове и учители от детски и образователни заведения, шефове на филиалите на висшите образователни заведения, представители на работодателски организации и бизнеса, на неправителствени и синдикални организации и всички жители.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР