Враца е сред 11-те общини в страната, които ще бъдат

...
Враца е сред 11-те общини в страната, които ще бъдат
Коментари Харесай

Нови тролейбуси и електробуси очакват врачани

Враца е измежду 11-те общини в страната, които ще бъдат финансирани от Комитета за наблюдаване на Оперативна програма „ Околна среда “ за обновяването на градския си превоз. Планираните средства, които ще получи локалната администрация са близо 23 милиона лв., като с тях ще бъдат закупени 15 нови електробуси и 10 тролейбуси. Обновяването на „ Тролейбусен превоз “ ще може да покрие изцяло обновената транспортна скица, обхващаща града и кварталите, както и всички обитаеми места на Враца. Това стана ясно на провелата се среща на кмета Калин Каменов с представителите на медиите. 
" Ние сме актуализирали своя план, който в началото беше  привързан с построяването на нова контактна мрежа, което е доста скъпо, трудоемко и постепенно, а и не дотолкоз мобилно. Съобразихме се с новите трендове и технологии и взехме решение да актуализираме този план и да акценттираме още веднъж в електрически превоз. Това е оптималният брой тролей, с които в този момент работи градската  мрежа. Новите електробуси ще бъдат употребявани за покриване на новите направления за градската мрежа.
Новите рейсове, които ще закупим в този момент, също ще се употребяват в градската мрежа, единствено че те ще покриват кварталите и обитаемоте места. Жителите на селата и кварталите ще имат достъп до екологичен превоз. Във Враца ще се движат единствено тролейбуси и електробуси. Имаме подготвеност да обявим социална поръчка, тъй че да спестим много периоди. Още в понеделник поръчката ще бъде качена на уеб страницата, чака се доникъде на м. юли да имаме предложения и вероятно началото нам.август да бъде определен реализатор ", посочи кметът.
Между 4 и 12 месеца са периодите, които ще бъдат заложени  за доставка на транспортните средства. В плана е планувано поетапно снабдяване, тъй че когато има подготвени, те да бъдат доставени навреме, без да се чака цялото количество и да се вкарат в употреба. Идеята е с новия електрически превоз във Враца и останалите 10 общини да се понижи количеството на фините прахови частици, да се подтикват жителите да употребяват градския превоз, по-малко своите коли, тъй че да се понижи и трафика, изключително в утринните и вечерните часове, както и  да се стимулират  хората да пътуват с екологичен и пестелив градски превоз.
За новите фабрики също ще бъде очакван превоз с електробуси, посочи Каменов и сподели, че също така, в плана са заложени средства за зарядни станции. Ако се наложи съфинансиране, то неговият дял ще е най-малък и няма да се отрази на средствата на Общината. Кметът удостовери, че няма да бъде увеличавана цената на билетите за градски превоз.
Първоначално плануваният бюджет на програмата за възстановяване качеството на атмосферния въздух бе 115 милиона лв., само че след направено предложение от УС на Националното съдружие на общините, средствата са увеличени на 390 милиона лв.. По този метод ще се обезпечи опция на общините, в които публичния превоз е амортизиран, да закупят модерни екологични транспортни средства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР