Враца. Днес служители на Дирекция Противодействие на корупцията“ извършват на

...
Враца. Днес служители на Дирекция Противодействие на корупцията“ извършват на
Коментари Харесай

КПКОНПИ проверява две обществени поръчки на Община Враца

Враца. Днес чиновници на Дирекция „ Противодействие на корупцията “ правят на място инспекция в Община Враца и в общинското сдружение за тролейбусен превоз във връзка постъпил сигнал за престъпления при осъществяване на две публични поръчки. Това оповестиха от пресцентъра на Комисията . Първата поръчка е за доставка на девет тролейбуса, а втората – за доставка на тринадесет електрически рейса, тринадесет станции за постепенно зареждане и една бързозареждаща станция към тях. Финансирането е със средства от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “ по план „ Модернизиране на градския превоз в община Враца ”. Обществените поръчки са на обща стойност от 32 027 089,53 лв., от които 26 000 000 лв. - безплатна финансова помощ и 6 027 089,53 лв. - лично финансиране. Възложител е общинското сдружение „ Тролейбусен превоз – Враца “ ЕООД.

И двете поръчки са извоювани от еднакъв реализатор – „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД. По първата е подписан контракт, като през м. юли 2021 година са доставени девет тролейбуса. Според получените данни и постъпилия сигнал, според контракта и техническата спецификация към него тролейбусите са произвеждане на полска компания, само че в реалност те са създадени от беларуско държавно дружество, без да е открито дали дават отговор на нормативните условия за транспортни средства в Европейски Съюз.

Проверката на КПКОНПИ касае и данни за получени неследващи се облаги от длъжностни лица, в това число такива, заемащи висши обществени длъжности, при избора на реализатор на поръчките и последващия надзор на доставките. Изискват се документи и се снемат пояснения от длъжностни лица в общината и в общинското сдружение „ Тролейбусен превоз – Враца “ ЕООД.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР