Вратите ни са широко отворени за общините, които имат затруднения.

...
Вратите ни са широко отворени за общините, които имат затруднения.
Коментари Харесай

Кирил Петков: Вратите ни са широко отворени за общините, които имат затруднения


Вратите ни са необятно отворени за общините, които имат усложнения. Това сподели по време на блиц-контрола министър председателят Кирил Петков в отговор на въпрос на Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи, съобщи БГНЕС.

" Българските общини към този момент получават помощ, като част от помощите, които са за небитовите консуматори. Тук става дума за спомагателни помощи. Направихме оперативно съвещание на Министерски съвет и взехме решение, че ще създадем работна група, която да изисква какви средства им трябват. Когато видяхме образци като в Столична община, където една лампа от едната страна на улицата коства 5755 лева, а от другата страна същата лампа коства 1587 лева и по едно и също време с това получихме предпочитание за още финансова помощ, ние се стреснахме. Дали част от тези общини имат потребност за тези спомагателни пари, тъй като харчат 4 пъти повече, в сравнение с би трябвало за част от своите капиталови разноски или в действителност са затруднени ", сподели още Кирил Петков. Той уточни, че страната няма пари, а тези пари се вземат от данъкоплатците и се преразпределят. Кирил Петков акцентира, че оттук насетне никой няма да може да харчи непрозрачно пари.

Планът за възобновяване и резистентност е предаден на Европейска комисия, тя приветства новите промени. Това сподели министър председателят Кирил Петков в отговор на въпрос на Томислав Дончев от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили по кое време България ще има утвърден План за възобновяване и резистентност, съглашение за партньорство и утвърдени оперативни стратегии.

" Отговорът на вашия въпрос, непосредствено мога да кажа, че проектът е предаден на Европейска комисия сега и тя го преглежда. Предаването лиши много съществени промени в някои от секторните политики. Като образец мога да ви споделя бранш " Енергетика ". В момента, както знаете има голяма взаимозависимост от съветския газ. Едновременно с това имаме много огромна взаимозависимост в енергетиката в АЕЦ " Козлодуй " и по едно и също време с това сега в спора, който нараства сред НАТО и Русия имаме значителен риск от евентуални наказания. Едновременно с това в проекта, който ние заварихме, имаше парогазова централа, която да вземем за пример дава зависимостта да се усили още повече от тези доставки и българската самостоятелност в енергийно отношение беше понижена. Ние като едно ново държавно управление не може да приемем този вид зависимости и трябваше да преработим част от проекта по този начин, че да можем да имаме по-независима енергетика, по-зелена енергетика и всичко това успяхме да го създадем за доста пай интервал ", съобщи още Кирил Петков.

Кирил Петков изясни, че ще има публични разисквания на проекта. Според него е доста по-добре да изчакаме още две-три седмици, в сравнение с да похарчим милиарди, които могат да трансформират бълдещото на България по извънредно неверен метод. Петков обърна внимание, че става въпрос за част от политиките, които са заварили, наследени от работата на ГЕРБ.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР