Връщането на Русия във формата Г-8 едва ли е възможно,

...
Връщането на Русия във формата Г-8 едва ли е възможно,
Коментари Харесай

Експерти: Връщането на Русия в Г-8 едва ли е възможно

Връщането на Русия във формата Г-8 надали е допустимо, считат специалисти. Според тях е по-вероятна схемата „ 7+1 ”, която може да се трансформира в една от преговорните тези на Русия.

Както оповестиха международните медии, на срещата на върха на Г-7 американският президент Доналд Тръмп е сложил въпроса Русия да бъде поканена да се причисли към групата. Останалите участници във форума не са се съгласили с тази концепция.
Според програмния шеф на Съвета по интернационалните въпроси на Русия Иван Тимофеев, възобновяване на Г-8 е нереалистично, защото са налице главните аргументи за изключването на Москва – статута на Крим и обстановката в Донбас.
Той счита, че е по-вероятно основаването на формат „ 7+1 ”, който е съществувал задоволително дълготрайно време, когато „ седморката ” е канила Русия на своите срещи за разискване на разнообразни въпроси от дневния ред на формата. Такова съдействие е допустимо и дава по-гъвкав механизъм за взаимоотношение. Подобен формат не допуска наново присъединение на Русия към Г-7, а опция да бъдат обменени отзиви по значими за всички участници тематики.
По мотив предлагането на Тръмп, специалистът счита, че американският президент е екстравагантен и ексцентричен и всички към този момент са привикнали с това. Затова медийните спекулации за някакъв ерес в Г-7 не би трябвало да се възприемат като нещо по-сериозно, с изключение на разлика в мненията вътре в групата. На процедура не става въпрос за ерес, а и подобен в бъдеще е малко евентуален, още повече по въпроси, касаещи Русия, счита специалистът.
Медиите осведомиха, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се е съгласил с предлагането на Еманюел Макрон да предложения Русия на срещата на върха на Г-7 през 2020 година в Съединените щати. Руският президент Владимир Путин счита, че всевъзможни контакти с страните от „ огромната седморка ” са потребни и не изключва възобновяването на формата „ Г-8 ”. Канцлерът на Германия Ангела Меркел съобщи, че този въпрос би трябвало да бъде привързан с напредъка по урегулирането на обстановката в Украйна. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР