Връщането на парите на туристите за провалени екскурзии заради пандемията

...
Връщането на парите на туристите за провалени екскурзии заради пандемията
Коментари Харесай

До 12 месеца може да отнеме възстановяването на парите ни за провалени екскурзии

 Връщането на парите на туристите за провалени екскурзии поради пандемията може да се забави, предизвестяват от туристическия отрасъл.

В момента туроператорите могат да ни предложат три варианти за компенсиране, в случай че почивката ни се е провалила - да ни дават ваучер за бъдещо пътешестване, да ни предложат друга дестинация или да ни върнат парите в брой. Това обаче принуждава туристите да чакат с месеци с цел да им бъдат възобновени парите. 

Един от пострадалите е Димитър Дешев, чиято планувана екскурзия през май до Санкт Петербург и Москва не се реализира.

" Първо бяха анулирани полетите, след което съветското посолство прекрати и издаването на визи. За този интервал пътуването беше невероятно ", описа той.

Екскурзията провежда независимо. Самолетните билети обаче купува през туристическа организация. Все още обаче от там не дават явен отговор по какъв начин ще бъде обезщетен, защото чакат мнение и на авиопревозвача.

" Не е ясно дали ще ми бъде възобновена цялостната сума или ще ми дадат ваучери в период на една година. Авиокомпанията не е дала своя отговор, а от организацията ме осведомят, че тази процедура може би ще трае много дълго. Но не прецизират период ", описа мъжът.

От организацията изясняват на Димитър, че обработването на настояванията за обезщетения е мъчно, защото провалените пътувания през последните да месеца са хиляди.  

" Заради това изключителното състояние в международен мащаб има доста анулирани полети и запитванията са ужасно доста и те просто не смогват да ги обработват. И сме един тип на изчакване ", сподели мъжът.

Предпочита обаче да получи парите си назад.  " Съзнавам, че това ще бъде удар по самолетната компания. Но тези ваучери не ми дават сигурност, тъй като към момента не е ясно за какъв период ще бъдат и от по кое време ще стартира да тече срокът, а и проектите дотогава ще се трансформират неведнъж ", счита той.

Далеч по-бързо Димитър съумява да възвърне парите за другите направени разноски.

" Нощувките бяха непокътнати през платформи за запазване, само че от там ни възвърнаха сумите ", показа той.  Изненадващо назад получава даже парите, които дал за балет в Болшой спектакъл. 

Въпреки проваления проект Димитър с неспокойствие чака отварянето на границите. " По наша оценка сумата, която би трябвало да се възвърне, възлиза на 250 милиона лв. ", съобщи Димитрина Горанова от Асоциация на българските туроператори.

" Ако се избере опцията за връщане на парите, това ще се случи до 12 месеца от приключването му. Нашият съвет е потребителите деликатно да обмислят решението си. По-лесният вид е да получат ваучер. "  коментира Игнат Арсенов от Комисията за отбрана на потребителите, представен от  " Нова ТВ ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР